Dette skjer denne uken

Den første ventede rentehevingen på syv år fra Norges Bank peker seg ut som ukens helt klare høydepunkt.

SYV ÅR SIDEN SIST: Øystein Olsen har kun hevet styringsrenten én gang i sin tid som sentralbanksjef. Torsdag skal han etter all sannsynlighet gjøre det igjen.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix
 • Nina Tuv
Publisert:

Denne uken er alle øyne rettet mot Norges Bank og Øystein Olsen.

For første gang siden 2011 er det ventet at renten skal heves fra det rekordlave nivået på 0,5 prosent og opp til 0,75 prosent, i det som blir det første steg på reisen mot et mer normalt rentenivå.

Om du skulle ha litt ekstra krefter til å tenke på noe som helst annet byr uken også på en liten håndfull nøkkeltall. Blant annet Riksbanken, inflasjon i Storbritannia og rentemøte i Japan holdes øye med.

Mandag morgen kommer det dessuten kvartalsrapport fra Hennes & Mauritz. Den svenske klesgiganten har vært i hardt vær de siste årene, og det er ventet at de vil bomme på målene også denne gangen.

Les også: Nær én av fem tror ikke renten skal opp

Rentefest

Sjefanalytiker Nordea Markets, Eric Bruce.

Foto: Frode Hansen VG


Dette er dermed godt priset inn i markedet og vil antagelig ikke by på store bevegelser isolert sett.


Det store spørsmålet er heller om sentralbanken vil endre renteprognosene for tiden fremover, påpeker sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.


– Det er noen gode argumenter for å heve prognosene. Inflasjonen er kommet opp høyere enn Norges Bank trodde, kronen er på den svake siden og oljeprisen har steget. Alt dette trekker i retning av høyere renteprognose, sier Bruce til E24.


Før torsdagens møte foreligger det en rentebane som tilsier to rentehevinger neste år, med mulighet for tre. Bruce mener det er gode sjanser for at dette jekkes opp ett hakk.


– Jeg tror vi får en ny rentebane nå som sier tre hevinger, med mulighet for fire.

Markedet sensitivt til Riksbanken

Halfdan Grangård, seniorøkonom i Handelsbanken.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix


Mandag kommer referatet fra forrige rentemøte i Riksbanken, og etter inflasjonsskuffelsen vil markedet antagelig følge nøye med på dette, mener seniorøkonom i Handelsbanken, Halfdan Grangård.


– Referatet kan gi noe mer signaler på hvor sikre de er på renteheving i desember versus februar. Markedet kommer nok til å være sensitivt til diskusjonen de har rundt inflasjonen og hvor mye dette kan endre forventningene, sier han til E24.


Den norske kronen har dessuten en tendens til å følge den svenske i perioder. Dermed mener Grangård at alt av «duete» signaler fra Riksbanken kan bidra til en svekkelse hos den norske kronen i tillegg.


Tirsdag kommer det også både boligpriser og arbeidsledighetstall fra vår nabo i øst.


Boligprisene har sett litt av det samme forløpet som i Norge.

Les også

Norges Bank-rapport: Produksjonsveksten boligbremses

Draghi sitter stille i båten


Onsdag skal ESB-sjef Mario Draghi snakke i Berlin. Det er imidlertid ikke ventet at det kommer noen overraskende utspill derfra.


Siste nytt fra sentralbanken er tydelige signaler på at de ikke skal gjøre noen endringer i pengepolitikken før QE-programmet er faset ut, og beskjeden er at renten skal ligge i ro til over sommeren neste år.


– ESB kommer antagelig til å ligge helt stille i båten frem til QE er ferdig. De holder fast på mantra om at det går bra. Men markedet kommer nok til å være på utkikk etter tegn på om det kan skje noe tidligere enn ventet likevel, sier Grangård.


På kalenderen for euroland står også forbrukertillit på torsdag, samt PMI-tall på fredag.

Les også

Svensk rentebeslutning: Vil øke renten i desember eller februar

Les også

– Som nasjon bør vi juble

Les også

Mener USAs mektige sentralbanksjef baner vei for Olsens rentehopp

Her kan du lese mer om

 1. Rentemøte Norges Bank
 2. Øystein Olsen
 3. H&M
 4. Riksbanken
 5. Mario Draghi

Flere artikler

 1. Riksbanken kan varsle første renteheving på syv år

 2. Svenske rentemøte kan svekke norske kroner

 3. Står fast på renteheving på nyåret: – Overraskende

 4. Annonsørinnhold

 5. Tror svensk rentegrep kan gi norsk kronefall

 6. Dette skjer denne uken