LO og Unio mener ny pensjonsordning vil øke forskjellene

De økonomiske forskjellene mellom pensjonistene vil bli enda større når en ny spareordning med skattefradrag innføres, mener LO, Unio og Pensjonistforbundet.

IKKE FORNØYD: Forbundsleder Jan Davidsen i Pensjonistforbundet er i likhet med LO og Unio kritisk til den nye spareordningen innskuddsbasert pensjonssparing, IPS.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix
  • NTB
Publisert:

Den nye spareordningen innskuddsbasert pensjonssparing, IPS, blir etter planen innført 1. november. Ordningen innebærer at den enkelte kan sette av inntil 40.000 kroner i året og spare inntil 9.600 kroner i skatt. Stortinget vedtok regjeringens forslag i mai og høringsfristen gikk ut 1. september. Flere har uttrykt skepsis til ordningen, skriver Dagbladet.

I Unio peker sjeføkonom Erik Orskaug på at den favoriserer høytlønnede som både kan spare mer og ofte står lenger i jobb. Den vil kunne bidra til en ytterligere skjevfordeling blant pensjonistene, sier han. Også i LO og i Pensjonistforbundet er man svært kritisk:

– Forslaget om ny IPS-ordning føyer seg inn i rekken av noe som ser ut til å være en strategi fra regjeringens side: Å oppmuntre til privat sparing, men trenere arbeidet med å få på plass bedre kollektive ordninger, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i LO.

– Folk flest har allerede nok med sine daglige utgifter, og klarer ikke å spare ekstra til pensjon, mens de som allerede har god økonomi, vil kunne benytte seg av denne ordningen, sier forbundsleder Jan Davidsen i Pensjonistforbundet.

Les også

Midlertidige ansettelser holder seg lavt til tross for lovendring:– Noe av det første en Ap-regjering vil gjøre er å reversere loven

Les også

Frykter formuesskattekutt vil ramme sykelønn

Les også

Den nye LO-sjefen roses av NHO

Her kan du lese mer om

  1. Landsorganisasjonen (LO)

Flere artikler

  1. Flere ungdomspartier vil skrote BSU-ordningen

  2. Stadig færre setter inn penger på BSU

  3. Kun to av ti vil spare i «nye IPS»

  4. Annonsørinnhold

  5. NHO om budsjettet: – Sjokkmoms vil ramme norsk reiseliv

  6. LO spår pensjonssmell for sliterne