– Ikke overrasket over ledighetsfall

Ekspertene er ikke overrasket over at AKU-ledigheten falt i juli, og det vil uansett ikke ha noe å si for Norges Banks rentebeslutning.

VENTET KORREKSJON: Sjefstrateg i SEB; Erica Blomgren.
  • Jostein Nissen-Meyer
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Arbeidsledigheten, målt ved SSBs arbeidskraftsundersøkelse (AKU), viste en overraskende nedgang til 4,3 prosent i juli, ned fra 4,5 prosent.

– Vi har ment at AKU-tallene har overdrevet oppgangen i arbeidsledigheten i det siste, så det er ikke overraskende at det kommer litt ned nå, sier makrostrateg i Nordea, Joachim Bernhardsen, til E24.

– Ikke effekt for Norges Bank

Bernhardsen påpeker også at dette uansett ikke vil ha noen effekt for Norges Bank, som i dag starter sitt rentemøte.

– For det første følger de ikke så mye med på AKU, de legger mer vekt på registrert ledighet (Nav), og dette kommer uansett for sent til å ha noen effekt på rentemøtet, sier Bernhardsen.

AKU-ledigheten baserer seg på en rundspørring SSB gjennomfører, mens NAV-tallene er basert på folk som har registrert seg arbeidsledige hos NAV. Førstnevnte ligger høyere og svinger generelt mer enn NAV-tallene.

Bernhardsen mistenker at det har vært litt støy i AKU-tallene den siste tiden.

– Spesielt har vi sett et veldig stort arbeidstilbud blant unge, med en unormalt høy vekst, vi tror det dreier seg om midlertidige effekter.

– Nedgangen i ledigheten var litt overraskende, men det er for så vidt ikke så unaturlig når vi ser den sterke oppgangen vi har hatt tidligere i år, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets til E24.

Peker på de unge

Sjefstrateg Erica Blomgren i SEB viser til de yngste deltagerne i arbeidsmarkedet for å forklare den overraskende nedgangen.

– Vi har over lengre tid sett at arbeidsstyrken blant de unge under 24 år har økt kraftig, og dette har dratt ledigheten i denne gruppen kraftig opp. En mulig forklaring er at en del av disse har søkt deltidsjobb uten å få muligheten. Vi har lenge ventet en korreksjon i arbeidsstyrken blant de unge, og det er delvis det vi i dag ser at drar ned den totale arbeidsledigheten, sier Blomgren til E24.

Hun påpeker at ledigheten for gruppen som er 25 år og eldre har ligget stabilt på 3,3 prosent i seks måneder på rad.

– Om man ekskluderer de midlertidige effektene blant de unge har det egentlig vært en betydelig mer gradvis oppgang i AKU-ledigheten, mer på linje med den vi ser i den registrerte ledigheten.

– Viser at tallene er usikre

– Nedgangen i ledigheten var litt overraskende, men det er for så vidt ikke så unaturlig når vi ser den sterke oppgangen vi har hatt tidligere i år, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets til E24.

Han viser til trenden i ledighetsstatistikken fra Nav og den generelle tilstanden i norsk økonomi, og mener på bakgrunn av dette at dagens statistikk først og fremst viser at AKU-tallene er usikre.

– Det er fortsatt grunn til å tro at arbeidsmarkedet er inne i en svak periode, sier han.

Norges Bank legger mer vekt på de nevnte tallene fra Nav enn AKU-tallene, og Aamdal tror derfor ikke at overraskelsen vil vippe sentralbanksjef Øystein Olsen av stolen.

– AKU gir mer informasjon og et mer fullstendig regnskap for arbeidsmarkedet, men kan svinge mye fra måned til måned. Dette vil dermed neppe påvirke Norges Bank, sier han.

Les også

Ferske Aku-tall: Arbeidsledigheten faller

Les også

Regjeringen har ennå ikke sendt nullmoms-søknad

Les også

Tror Norges Bank avventer nytt rentekutt

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. – Toppen er ikke nådd i arbeidsledigheten

  2. 10 av 10 økonomer: Det blir rentekutt i mars

  3. Ledigheten i Norge er uendret

  4. SSB: Arbeidsledigheten faller videre til 4,1 prosent

  5. Prisene stiger mer enn ventet: Kan gi tidligere rentehopp