Norsk inflasjon viste kraftig vekst i energipriser

Prisveksten på norske konsumvarer holdt seg på 3 prosent i januar.

PRISVEKST: Lav rente og ekspansiv pengepolitikk betyr vanligvis høyere forbruk. De siste månedene har kjerneinflasjonen ligget noe over Norges Banks inflasjonsmål på 2,5 prosent.
Publisert:

Det fremkommer i den månedlige konsumprisindeksen som Statistisk sentralbyrå (SSB) offentliggjorde fredag formiddag.

På forhånd var det ventet at inflasjonen ville bli på 3 prosent i januar, ifølge estimater innhentet av Reuters.

I desember endte kjerneinflasjonen på 3 prosent etter å ha ligget høyt i flere måneder. Ifølge DNB har kjerneprisene i gjennomsnitt over de siste ti årene falt med knappe 0,6 prosent fra desember til januar.

Les også

Derfor kan en perfekt storm være på vei i verdensmarkedet

– Inflasjonen kom inn på tre prosent, og det er i tråd med det både vi og Norges Bank forventet. Vi tror derfor fortsatt på at Norges Bank vil kutte renten i mars, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken.

Til tross for dette endte det med en kjerneprisvekst, altså prisveksten justert for avgifter og energipriser, på 0,1 prosent i årets første måned, ifølge tallene fra SSB. Økte priser på sukkervarer, biler, boligtekstiler samt alkohol og tobakk bidro til den svake oppgangen fra desember til januar, skriver SSB i pressemeldingen.

Les også

Disse varene blir dyrere i 2016

Kraftig oppgang

Konsumprisindeksen ble særlig påvirket av stigende energipriser i januar. Fra desember i fjor til januar i år steg konsumprisindeksen med 0,6 prosent.

«Dette er den kraftigste januar-oppgangen i konsumprisindeksen siden 2003. Hovedårsaken var nå som den gang en betydelig oppgang i kraftprisene. Prisen på elektrisitet inkludert nettleie steg 20,0 prosent sist måned», skriver SSB i pressemeldingen.

I Januar var store deler av Norge preget av meget lave temperaturer noe som bidro til å presse inflasjonen oppover i en måned som vanligvis er preget av prisfallet som følger januarsalget. Mens energiprisene steg kraftig falt prisen på klesvarer med 5 prosent.

Inflasjonen justert for avgifter og energipriser holdt seg uendret på 3 prosent fra januar til desember.

Les også

SSB og Norges Bank uenige om veksten i norsk økonomi

Kroneeffekten forsvinner

En av årsakene til at inflasjonen har holdt seg så høy det siste året er den svært svake kronen som bidrar til prisvekst i importvarer.

Denne effekten er vi imidlertid i ferd med å se slutten av, mener Due-Andresen.

– Vi har en relativt flat prognose for utviklingen av den norske kronen, og dersom kronen holder seg på dagens nivå tror vi at den effekten importvarene har hatt på inflasjonen vil avta, sier sjeføkonomen til E24.

– Effekten av kronesvekkelsen er dermed på vei til å avta.

Les også

Nordmenn trosser økonomisk nedtur: – Feriebudsjettet er tilbake på toppnivå

Hun legger til at dette er i tråd med Norges Banks analyser, og den trenden en har sett på kronen de siste månedene. De fleste analytikere forventer at kronen vil styrke seg noe mot euroen i løpet av 2016, dollaren er imidlertid ventet å stige omtrent like mye.

Kronen styrket seg umiddelbart med rundt fem øre etter at konsumprisindeksen ble sluppet.

SSB nevner ikke kronen eller inflasjonen på importvarer i sin pressemelding onsdag.

Les også

To ting gjør DNB optimistiske til norsk industri

Les også

Dyrere mat trekker inflasjonen opp: – Dette taler imot rentekutt

Les også

DNB: Neste år får du mindre i lønnsøkning enn det prisene går opp

Publisert: