Høyre varsler ny skattefest for sine rike onkler

Høyre har allerede varslet Frp om at de ikke har noe annet valg enn å svelge nye skattekutt for de aller rikeste på neste års statsbudsjett.

SKATTEDELT: Finansminister og Frp-leder Siv Jensen, her sammen med statsminister og Høyre-leder Erna Solberg på Grand Hotel under Norges Banks årlige middag.

Trond Solberg
  • Eirik Mosveen
  • Lars Joakim Skarvøy
Publisert:

– Formuesskatten skal videre ned i denne stortingsperioden. Prosentsatsen kan ikke være uendret fra i dag, fastslår Høyres parlamentariske leder Trond Helleland overfor VG.

TØFFE FORHANDLINGER: Høyres parlamentariske leder Trond Helleland og KrF-leder Knut Arild Hareide møtte pressen i en pause i forhandlingene om statsbudsjettet for 2015.

Trond Solberg

Forslaget til statsbudsjett for 2016 legges frem i begynnelsen av oktober.

VG er kjent med de hemmelige diskusjonene om skatteopplegget for neste år under regjeringens budsjettkonferanse i Hurdal tidligere denne uken.

Derfor er den så omstridt: Den farlige formuesskatten

Rike onkler

Høyre ved særlig statsminister Erna Solberg, næringsminister Monica Mæland og finanspolitisk talsperson i Stortinget, Svein Flåtten, argumenterte for skattelettelser til næringslivet, døpt «vekstfremmende skattelettelser».

Frps folk på budsjettkonferansen argumenterte for å prioritere skatte- og avgiftslettelser til «folk flest», ikke skattekutt som vil være kirurgisk rettet mot Norges aller rikeste enkeltpersoner.

Flere av Høyres største bidragsytere, som Leif Høegh og Stein Erik Hagen, har fått millioner i skattelettelser fra Solberg-regjeringen.

HELMAX SKATTEKUTT: Stein Erik Hagen og Høyre-nestleder Bent Høie, her sammen med en eske med Pizza Grandiosa Helmax.

Terje Bringedal

Vil kutte mer

Sentrale regjeringskilder sier til VG at regjeringen vil legge stor vekt på Scheel-utvalgets rapport fra desember i fjor i skatteopplegget for 2016.

Utvalget anbefalte kraftige reduksjoner i selskapsskatten og inntektsskatten, og solide skjerpelser i skatt på eiendom.

Dette legger imidlertid ingen demper på Høyres entusiasme for ytterligere kutt i formuesskatten.

Før budsjettkonferansen i Hurdal møttes ledelsen i Frp for å legge sin strategi. Her satte man opp en liste over hva Frp prioriterer.

På listen sto det ingenting om reduksjon av formuesskatten.

Frp stritter imot

VG kjenner til at Frps folk ved minst en anledning før konferansen tok formuesskatten opp direkte med statsminister Erna Solberg. Hun ble advart mot hvor vanskelig det ville være nok en gang å måtte forsvare «skattelettelser til de rikeste» overfor velgerne.

Etter det VG får opplyst, gjorde Solberg det over bordet da krystallklart at det overhodet ikke var aktuelt for Høyre å droppe nye kutt i formuesskattesatsen i neste års statsbudsjett.

I Hurdal skapte det irritasjon i Høyre at Frp heller ville snakke om reduksjoner i bilavgiftene enn kutt i formuesskatten.

Dette til tross for at Erna Solberg tidligere har gitt klar beskjed internt i regjeringen om at det for henne ikke er ønskelig å gi lettelser i det totale avgiftstrykket for bilistene.

Gir etter for Høyre

Både Frp, KrF og Venstre innrømmer imidlertid at et urokkelig Høyre kommer til å få viljen sin når det gjelder formuesskatten.

Grunnen er at reduksjon av formuesskatten oppfattes som Høyres kampsak nummer én i denne stortingsperioden.

De andre partiene kan ikke nekte Høyre å få gjennomslag for sin store hjertesak, hvis de selv skal ha håp om å få gjennomslag for sine hjertesaker.

– Jeg kan ikke kommentere innholdet i budsjettet for 2016, men jeg har sagt jeg vil prioritere tiltak for å omstille økonomien og skape en enklere hverdag for folk flest, sier Siv Jensen til VG.

– For oss er det viktigste å gi skatte- og avgiftslettelser som folk flest får glede av, sier Frps finanspolitiske talsmann Gjermund Hagesæter.

Men Erna Solberg kan likevel få et stort problem:

PÅ HVER SIN SIDE: Formuesskatteyter Jonas Gahr Støre (Ap) her i samtale med KrFs leder Knut Arild Hareide.

Helge Mikalsen

Ensom forkjemper

Alle de tre samarbeidspartiene – Frp, KrF og Venstre – sier rett ut at de er dypt uenige med Høyre i at det er formuesskatten som bør prioriteres i dette budsjettet, til tross for at de har programfestet fjerning av formuesskatten selv.

Denne offentlige uenigheten kunne Høyre godt vært foruten i krigen de skal gå inn i til høsten.

For Høyre kan fort bli stående temmelig alene i sitt forsvar av et nytt kutt i formuesskatten.

I de fagøkonomiske miljøene i Norge er det meget langt mellom samfunnsøkonomer som er enige med Høyre i at en slik lettelse er «vekstfremmende».

Heller ikke Frp-leder Siv Jensens fremste fagfolk i Finansdepartementet var villige til å skrive i statsbudsjettet for 2015 at lettelsene var vekstfremmende.

Høyre og Erna Solberg fikk heller ingen støtte fra det såkalte Scheel-utvalget, som foreslo å beholde formuesskatten på fjorårets nivå, og i stedet senke selskapsskatten. Etter å ha lagt frem innstillingen, ble utvalgsleder Hans Henrik Scheel utnevnt til finansråd, altså øverste embetsmann i Finansdepartementet.

På toppen av det hele gikk tidligere statsråd for Høyre, økonomiprofessor Victor D. Normann ved Norges Handelshøyskole, ut og erklærte sin uenighet med sitt eget parti i spørsmålet om formuesskatt.

Frp, KrF og Venstre er også livredde for velgernes dom.

Flertallet forsvant

Høyre og Frp falt som blylodd på meningsmålingene etter at regjeringen la frem statsbudsjettet i fjor høst. Et klart borgerlig flertall ble til et like klart rødgrønt flertall på få dager. Ap har fosset frem.

Et halvt år senere har velgerne ikke vist noen tegn til å vende tilbake til den borgerlige folden, tvert imot.

– Jeg forventer at regjeringen har gjort analyser av hvorfor budsjettet ble så dårlig mottatt i fjor. Kuttene i formuesskatten er den saken som har svekket oss fire mest, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til VG.

– Det er ikke aktuelt for KrF å støtte opp om at kutt i formuesskatten skal være det viktigste i budsjettet til høsten. Det vil være uansvarlig, sier Hareide.

– Kutt i formuesskatten kan godt være en mindre del av et større skatteopplegg, men det kan ikke være den viktigste skattereduksjonen vi gjør, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Vil ikke ledes inn i fristelse

Særlig i KrF og Frp hadde man håpet at Høyre nå stoppet kjøret for å redusere formuesskatten.

– At vi fremmet kutt i formuesskatten uten å få støtte fra NHO eller noen andre gjør at lysten til å fremme slike kutt i fremtiden blir mindre, sier Hagesæter.

Grunnen er at den blåblå regjeringen har senket skattesatsen to ganger allerede: Fra 1,1 prosent til 1 prosent i første budsjettår.

I fjor høst foreslo regjeringen i tillegg å senke den til 0,75 prosent. Dette ga en skattelette på hele 4,1 milliarder kroner, den største endringen i penger på hele statsbudsjettet. Etter budsjettforhandlinger i Stortinget med KrF og Venstre ble satsen stående på 0,85 prosent.

Det betyr at Norges rikeste har fått barbert formuesskatten med nær en fjerdedel under Solbergs regjeringstid.

– Frp gjennomfører lovnadene vi ga i Sundvolden-erklæringen om å trappe ned formuesskatten. Det har regjeringen gjort i de to første budsjettene vi har lagt frem for Stortinget, sier Frp-leder Jensen.

Brutte løfter

Brutte løfter om formuesskatten har ridd Høyre som en mare i over 10 år.

Under Kjell Magne Bondeviks andre regjering som satt fra 2001 til 2005, innførte regjeringen med Høyre i spissen skatt på aksjeutbytte.

Høyres løfte til næringslivet den gang var at utbytteskatten skulle erstatte skatt på formue.

Men løftet ble ikke innfridd, og i 2005 tapte regjeringen valget til Jens Stoltenbergs rødgrønne allianse, som opprettholdt formuesskatten.

– I stortingsmeldingen «Om skattereformen» skrev vi at vi tok sikte på å fjerne hele formuesskatten. Det signerte både Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti på. Der har partiene et uoppfylt løfte fra 2005, som må innfris, sa tidligere finansminister Per-Kristian Foss (H) til VG i november i fjor.

– Kan like gjerne gå av

Tidligere Høyre-statsråd Kristin Clemet, som nå leder tankesmien Civita, mener mange ikke forstår hvor viktig denne saken er for Høyres troverdighet.

– Høyre fikk sterk motstand da de foreslo kutt i formuesskatten i fjor høst. Men man må også se på alternativet: Hvilken storm fra næringslivet ville Høyre fått dersom man ikke foreslo disse skattekuttene. Det ville ikke vært noe mindre problem for partiet, for denne saken er ekstremt viktig for næringslivet og for Høyres troverdighet. Så må man gjøre en bedre jobb enn sist med å begrunne hvorfor man foreslår dette, sier Clemet.

Blant menige stortingsrepresentanter i Frp er frustrasjonen over Høyres kjør på formuesskatten enorm.

– Legger vi frem det samme på formuesskatten i år som i fjor, kan regjeringen like gjerne gå av med en gang, sier en av Frps stortingsrepresentanter til VG.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Statsbudsjettet for 2016: Erna & Co. foreslår milliard-skattekutt for tredje gang

  2. NHO etterlyser nye kutt i formuesskatten

  3. Ny beregning fra SSB om arbeidsledighet: Offentlig pengebruk 70 ganger mer effektivt enn skattelettelser

  4. Annonsørinnhold

  5. Støre og Tajik til angrep på redusert formuesskatt: – Skandale

  6. Solberg vil ikke stemples som Sløse-Erna