Beredskap inn i borgerlige budsjettrunder

Kutt i sivil beredskap blir et tema når de fire samarbeidspartiene på borgerlig side onsdag innleder forhandlinger om revidert nasjonalbudsjett.

BEKYMRET: Hans Olav Syversen, finanspolitisk talsmann i KrF.

Vegard Wivestad Grøtt
 • NTB
Publisert:

Da finanskomiteen på Stortinget mandag holdt åpen høring om revidert, var det flere som flagget bekymring rundt manglende bevilgninger til sivil beredskap.

– Dette er noe vi tar på stort alvor, sier finanskomiteens leder Hans Olav Syversen (KrF) til NTB.

Han slår fast at sivil beredskap vil bli et av temaene når regjeringspartiene Høyre og Frp møter KrF og Venstre til budsjettsamtaler denne uka. Det første møtet er tillyst onsdag klokken 12, men det er ventet at de reelle forhandlingene først vil starte neste uke.

Alvorlig

Bakgrunnen for saken er blant annet uttalelsene som DSB-sjef Cecilie Daae ga VG i forrige uke.

– Vi er i en svært alvorlig økonomisk situasjon. Jeg har fått en rekke oppdrag jeg ikke kan gjennomføre, sa hun.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har som oppgave å forebygge ulykker, kriser og katastrofer og sørge for effektiv krisehåndtering.

Etter terrorangrepet 22. juli 2011 fikk direktoratet 45 millioner kroner ekstra, men de siste tre årene har regjeringen ifølge VG kuttet til sammen 55,5 millioner kroner.

Må kutte

I regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett er ikke DSB tilgodesett med flere påplussinger enn 2,5 millioner kroner som er øremerket til Sykkel-VM i Bergen.

Dersom det ikke kommer mer penger etter forhandlingene med KrF og Venstre, må planlagte øvelser avlyses eller krympes. I tillegg melder VG at styrking av Sivilforsvaret kan bli utsatt, at et prosjekt med massevarsling til befolkningen per SMS må skrinlegges og at bistanden til brannslokking med helikopter til lokal redningstjeneste må kuttes.

– Vi ruster oss etter de politiske rammene vi har fått. Vi har omstilt oss, og gjennomfører nå en planlagt nedbemanning på 30 årsverk. Nå ser jeg at ytterligere kutt er nødvendig, sa Daae til avisen etter et møte med justisministeren i forrige uke.

Flere krav

Reaksjonene fra samarbeidspartiene var overveiende positive da regjeringen la fram sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett. Troen på enighet er stor, men KrF og Venstre har med seg flere krav inn i samtalene.

– Beredskap er viktig også for oss. I tillegg vil vi forsterke tiltak for å skape og trygge arbeidsplasser og prioritere mer til videre- og etterutdanning for lærere. Tiltak for å redusere plastforsøpling i havet er også noe vi tar med oss inn, sier Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik.

For KrFs del blir det viktig å studere skattelettelsene som regjeringen foreslår for pensjonistene. Syversen frykter at minstepensjonistene ikke kommer godt nok ut av regnestykket.

– I tillegg vil vi øke lærlingtilskuddet og sørge for at frivilligheten får tilstrekkelig med midler til fattigdomstiltak, sier KrF-toppen.

Finanskomiteen skal etter planen avgi innstilling om revidert nasjonalbudsjett 14. juni. Saken skal opp for Stortinget i plenum 21. juni, siste dag før sommerferien.

Les også

Nytt oljevern- og miljøsenter i Nord-Norge

Les også

SV vil ha 30 avstemninger om ulikhet

Les også

Høyre vil trappe opp kampen mot ulikheter

Her kan du lese mer om

 1. Beredskap
 2. Høyre (H)
 3. Erna Solberg
 4. Kristelig Folkeparti (KrF)
 5. Fremskrittspartiet (Frp)
 6. Venstre (V)

Flere artikler

 1. Mot siste innspurt i budsjettforhandlingene

 2. Flytter på drøyt 400 millioner kroner i revidert budsjett

 3. NTB: Regjeringen kutter i bruk av oljepenger

 4. Annonsørinnhold

 5. Frp krever bompengefrie veier i sommer

 6. Enighet om å forlenge permitteringsordningen til 31. oktober