Renterådet: Tror på flere år med rekordlav rente

Renten som har gitt nordmenn rekordbillige lån vil ikke endres med det første.

RENTERÅDET: Norsk økonomi er i bedring, men økonomene i E24s Renteråd er ikke helt enige om når den første renteøkningen kommer. Fra venstre: sjefstrateg Erica Blomgren i Seb, porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand, sjeføkonom Øystein Børsum i Swedbank, DNB Markets-analytiker Jeanette Strøm Fjære og Eika Gruppens sjeføkonom Jan L. Andreassen.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Den spår E24s rentepanel, dagen før Øystein Olsen offentliggjør den seneste rentebeslutningen.

Ikke siden i fjor vår har sentralbanken rørt den rekordlave styringsrenten på 0,5 prosent.

Rekken på åtte rentemøter på rad med stø kurs vil ikke bli brutt med det første, tror E24s renteråd - betsående av sjefstrateg Erica Blomgren i Seb, porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand, sjeføkonom Øystein Børsum i Swedbank, DNB Markets-analytiker Jeanette Strøm Fjære og Eika Gruppens sjeføkonom Jan L. Andreassen.

Tidspunkt og retning for den første renteendringen er det derimot delte meninger om.

Norge går bedre

E24 følger rentebeslutningen fra Norges Bank torsdag. Rentebeskjeden kommer klokken 10, mens pressekonferansen starter en halvtime senere. Få nyheter og reaksjoner først her.

I Swedbanks lokaler, der rådet møtes mellom kaffekopper og smørbrød, sier makroanalytiker Jeanette Strøm Fjære at den første renteøkningen kommer et stykke ut i 2019.

Les mer: Spår rentehopp først om to år

– Vi hadde jo lenge en rentebane hvor vi ikke trodde på noen renteheving i hele prognoseperioden.

– Men vi tror nå at ESB (Den europeiske sentralbanken, red.anm.) hever renten i 2019, og at Norges Bank da benytter det rommet til å heve renten selv om inflasjonen er under målet og konjunkturoppgangen blir ganske gradvis sier Strøm Fjære, som er analytiker i DNB Markets.

Norsk økonomi går bedre og arbeidsledigheten faller, men prisveksten (inflasjonen) er lav og usikkerheten om boligmarkedet høy etter omslaget som startet i vår.

Etter at de fleste europeiske sentralbankene kuttet rentene kraftig under finanskrisen for snart ti år siden, helt ned mot null og under, har ikke rentene kommet tilbake til tidligere nivåer - til tross for at USA så smått har begynt på opptrappingen av sitt rentenivå. Ny rentebeslutning i USa kommer forøvrig onsdag klokken 20.00 norsk tid.

Les mer: Beholder superlave renter

Tror Olsen må vente på Draghi

Selv har Norges Bank signalisert i rente-utsiktene at tidspunktet for den første rentehevingen er i andre halvår 2019, selv om norsk økonomi allerede er på bedringens vei etter oljebremsen som rammet så hardt i 2015 og 2016.

Men med den friskere økonomiske situasjonen har blant annet storbanken HSBC spådd renteøkning vesentlig tidligere, allerede i andre kvartal neste år.

Erica Blomgren, sjefanalytiker i Seb

Sjefstrateg i Seb, Erica Blomgren, tror også Øystein Olsen vil måtte vente til sentralbanker som den europeiske begynner å stramme inn i rentepolitikken. Hun ser den første renteøkningen i desember neste år.

Om Norges Bank skulle heve rentene på egen hånd er risikoen at kronen styrkes, noe som kan føre til at det blir vanskeligere å nå målet om en prisvekst på 2,5 prosent.

Les mer: Ser ny normal kronekurs

– Inflasjonen vil fortsatt være under målet, men det gir rom for å begynne å heve renten, sier Blomgren.

Porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand deler mye av Seb-strategens vurdering.

– Jeg heller mot scenarioet til Erica. Det er nesten ene og alene på grunn av ESB og globale renter. Med mindre det tar av i Norge igjen. Se på Bank of Canada, som nå går litt mot strømmen, sier Chen.

Porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand.

Renteoptimist

Som Norge har Canada råvaretung økonomi som ble rammet av oljeprisfallet.

Men i juli høynet sentralbanken Bank of Canada styringsrenten fra 0,5 til 0,75 prosent, før det kom enda et rentehopp til 1 prosent i september.

– Vi synes jo Canada er en utrolig spennende parallell til Norge, fordi omslaget har kommet så raskt, sier sjeføkonom Øystein Børsum i Swedbank.

Han tror Norges Bank vil heve renten allerede neste høst.

Børsum peker på at hurtig stigende sysselsetting og raskt fallende ledighet har gitt behov for en ny vurdering av tilstanden i økonomien i Canada.

– Du sitter med en følelse av at noe haster. Noe har endret seg i måten de ser på verden, sier Børsum.

Sjeføkonom Øystein Børsum i Swedbank og DNB Markets-analytiker Jeanette Strøm Fjære.

Han trekker parallellen til den siste tids utvikling her hjemme, der arbeidsledighetstallene fra Nav har vist lavere registrert ledighet i ni måneder på rad.

– Bildet kan endre seg ganske mye på kort tid, sier Børsum.

Evig lave renter

Rådets største rentepessimist, sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen, minner om at det fortsatt er farer i norsk økonomi, ikke minst fra et boligmarked som kjøles ned.

I august falt boligprisene for fjerde måneden på rad, justert for normale sesongvariasjoner.

– Som kjent er jeg mest opptatt av nedsiderisikoen, sier Andreassen.

Sjeføkonomen tviler også på at sentralbankene i andre land vil klare å heve rentene de nærmeste årene.

MOTSRØMS: Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen.

– Jeg tror renten blir noenlunde uendret i alle land, også i USA, i ti år fremover. Spørsmålet er om den skal litt opp eller litt ned.

Selv tror Andreassen at den første renteendringen her hjemme blir et kutt rundt juletider i 2018.

Han trekker frem usikkerheten om Storbritannias utmelding av EU og utviklingen i boligmarkedene som risikofaktorer.

– Det jeg legger vekt på, som jeg tror gir en betydelig nedsiderisiko er at boligmarkedene kan gi like store negative vekstimpulser fremover som det har gitt positive vekstimpulser de siste årene, sier sjeføkonomen.

Les også

Spår rentehopp først om to år

Les også

Danske Bank tror kronerally tar høstpause

Les også

Boligprisfall setter bom for renteheving

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Rente
  2. Norges Bank

Flere artikler

  1. – Vi har en kriserente. Og det er absolutt ingen krise lenger

  2. Renterådet: Dette bør du gjøre, Olsen

  3. Tror boligtrøbbel vil stikke kjepper i Olsens rentehjul

  4. E24s renteråd: Dette må du gjøre, Olsen

  5. – Norsk økonomi er mer enn moden for høyere renter nå