Oljefondet tapte 10,6 milliarder på etikken

Oljefondets etiske regelverk har gitt fondet 10,6 milliarder kroner mindre i avkastning siden 2005.

IKKE GRATIS: Sjefen for Oljefondet, Yngve Slyngstad, må styre fondet etter et eget etiske regelverk. Ifølge fondets egne beregninger har reglene kostet fondet 10,6 milliarder kroner siden 2005.
 • E24
 • NTB
Publisert:

Beregningene er utført av Norges Bank, og beløpet går fram av stortingsmeldingen om forvaltningen av det såkalte Statens pensjonsfond utland som ble lagt fram i mars, skriver Finansavisen.

55 selskaper er i dag utestengt på grunn av brudd på fondets etiske regelverk.

I en stortingsmelding om forvaltningen av Oljefondet kommer det frem hvilke etiske valg som har kostet penger. En liste viser hva utelukkelsene av diverse selskaper har kostet:

 • Tobakk 9,6 milliarder
 • Gruvedrift 2,8 milliarder
 • Konsum 1,9 millioner
 • Luftfart og forsvar 0,8 milliarder
 • Generell industri 0,4 milliarder

I stortingsmeldingen heter det videre at:

«Utelukkelsene fra fondet er er gjort av etisk motiver, ikke finansielt. For en investor med langsiktig perspektiv vil det kunne være sammenfall mellom det som er i investorens finansielle interesse og det som følger av å ta etiske hensyn, men ikke nødvendigvis.»

De siste årene er en rekke selskaper kastet ut av fondet:

- Hva har vi fått igjen?

Frps Christian Tybring-Gjedde reagerer på kostnadene.

- Kostnadene ved de etiske retningslinjene har vært enorme. Hva har vi egentlig fått igjen? Er verden blitt et bedre sted? Har de ekskluderte bedriftene sluttet med det som regjeringen misliker? Praktiseringen er selektiv og inkonsekvent, og helt uten virkning, sier Tybring-Gjedde til Finansavisen.

KRITISK: Frp-topp Christian Tybring-Gjedde er kritisk til utelukkelsen av tobakkselskapene og den amerikanske fly- og våpenprodusenten Lockheed Martin.

Han mener staten er dobbeltmoralsk når den tjener store summer på salget av tobakk, mens det anses som umoralsk å eie aksjer i de samme selskapene. Han er også kritisk til utestengelsen av amerikanske Lockheed Martin.

- Lockheed Martin er ekskludert, samtidig som regjeringen har besluttet å kjøpe jagerfly fra den samme bedriften. Prislappen er beregnet til 100 milliarder dollar, så høyt at man har diskutert å finansiere kjøpet utenfor statsbudsjettet. Med andre ord å hente penger direkte fra Oljefondet, sier Tybring-Gjedde.

Les E24-spaltist Leif Knutson: Oljefond - etikk og forfengelighet

Les mer om Oljefondet:

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

 1. Oljefondet tungt inne i selskap svartelistet av FN

 2. Tybring-Gjedde: - Frp fortsatt Israels beste venn

 3. Oljemedaljens andre bakside

 4. Utvalg foreslår flere grep: Slik vil de skjerpe Oljefondets etikk

 5. KLP kaster ut Vestbredden-selskaper