Elisabeth Holvik: Fest setebeltet - euroen ryker

Vi nærmer oss «the final countdown» for euroen, mener sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1-gruppen.

VENDER EURO RYGGEN: Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen mener de politiske kostnadene ved å utjevne ubalansene i euroområdet blir for store.

Bjørn Sigurdsøn
  • Jo Andre Aakvik
  • Johann D. Sundberg
Publisert:,

«Vi frykter at det nærmer seg «the final countdown» for euroen og tror det bare er å feste setebeltet og forberede seg på alle mulige tenkelige utfall.»

Det skriver sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1-gruppen i sin siste markedsrapport.

- Jeg tror ikke det er mulig at euroen overlever i sin nåværende form, sier Holvik til E24.

Hennes dystre spådom for den felles europeiske valutaen handler ikke om Hellas. Holvik tror grekerne vil forlate valutasamarbeidet ganske snart. Men selv etter en «grexit» vil euroen leve farlig.

- Jeg har lenge sagt at Hellas vil komme til å forlate eurosamarbeidet, og jeg tror det kan skje i løpet av kort tid. Det i seg selv er ikke så farlig for euroen, sier Holvik.

Les også: Gresk valuta dukker opp i valutahandelssystem

Hun mener problemet med euro stikker langt dypere enn at et lite land i periferien sier takk for seg.

- Markedsmekanismene er satt ut av spill. Euroen legger lokk på mulighetene for de enkelte land til å justere konkurranseforholdene, sier Holvik.

Spansk krisen

Når den akutte krisen nå har flyttet seg fra Spania til Hellas, viser det hvilke utfordringer eurolandene står overfor.

Holvik mener hovedproblemet med eurosamarbeidet er at eurokursen er for svak for en sterk økonomi som den tyske. Den er samtidig for sterk for svake økonomier som den spanske.

En konsekvens av det er at eurosamarbeidet i seg selv i stor grad har bidratt til den lånefinansierte boomen som la grunnlaget for de enorme problemene Spania nå står midt oppe i.

Les også: Eks-statsminister: - Spania er i sin verste krise

«Problemet er at den felles valutaen har forsterket de forskjellene som var i Europa med hensyn til konkurranseevne,» skriver Holvik i en 13-siders analyse av den europeiske gjeldskrisen.

Innstramningspakkene kveler veksten, som noe som presser de sydlige eurolandene enda lenger ned i gjørma, påpeker Sparebank 1-økonomen.

«EU kan komme med nye krisetiltak, men jo lenger en vegrer seg for å gå til bunnen av problemet jo lengre periode med svak vekst og svekket konkurranseevne for hele euroområdet vil det bli», skriver Holvik.

Umulig å redde

De ubalansene som har oppstått i europeisk økonomi er så store at det vil kreve en veldig lang og smertefull prosess med å rette opp. Det tror Holvik blir politisk umulig.

(ARTIKKELEN FORTSETTER UNDER ILLUSTRASJONEN)

EUROPAS PROBLEM: Ubalansene i europeisk økonomi er store, her gjenspeilet i driftsbalansen mellom ulike euroland, samt Norge.

- Det vil ta så lang å justere ubalansene at det er vanskelig å se for seg at det skal lykkes politisk, sier Holvik.

«Dermed øker også sannsynligheten for at euroen sprekker. Vi tror det kan ta tid, men mener den eneste fornuftige løsningen er å enten splitte euroen i to eller flere mindre valutaer, eller å la euroen splittes opp i nasjonale valutaer,» skriver hun i rapporten.

Må få egne valuta

Ved å splitte opp euroområdet i flere valutaer, vil Europa få et økonomisk system som ikke låser det enkelte land når det kommer til avgjørende styringsverktøy som rente-, valuta- og arbeidsmarkedspolitikk.

- Mitt inntrykk er at det finnes en kjerne av land som er veldig interessert i å fortsette med euro. De landene som går ut av samarbeidet kan da låse sine valutaer til euroen, og det gir en fleksibilitet til å gjøre justeringer når det trengs, sier Holvik.

Spår store aksjefall

I Sparebank 1 Gruppens økonomiske scenario vil eurosamarbeidet hangle videre inntil videre.

«Trolig vil det komme flere nye krisetiltak fra ESB (Den europeiske sentralbanken) på onsdagens rentemøte; alt fra rentekutt til mer likviditet til bankene og trolig også en ny runde med direkte kjøp av statsobligasjoner fra Spania og Italia,» skriver Holvik.

Og ettersom Holvik ikke tror EU vil klare å komme med tiltak som sparker i gang økonomisk vekst, tegner hun et dystert bilde for utviklingen i markedene for resten av 2012.

«Vi ser derfor for oss en lengre periode med svak vekst, lav prisvekst og lave renter. I et slikt scenario vil det bli svak avkastning også på aksje – og råvarer. Vi frykter altså en videre korreksjon i aksjemarkedet i løpet av sommeren og høsten og stor volatilitet i rente, valuta og råvaremarkedene,» skriver hun.

Les også:

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. - Hellas og Spania må få ettergitt gjeld

  2. - Reell fare for at Europa havneri samme situasjon som Japan

  3. Tror Draghi trekker på skuldrene av mer pessimistisk EU

  4. Annonsørinnhold

  5. Gresk euro-exit kan gi spansk bankkollaps

  6. Refser internasjonale stjerneøkonomer