Goldman Sachs betaler bonuser igjen
Svindelsaksøkte Goldman Sachs utbetaler bonuser til sine utskjelte toppsjefer - to år etter at de mottok redningspakke fra amerikanske myndigheter.
Utskjelte toppsjefer i Goldman Sachs mottar over 650 millioner kroner i bonuser - til tross for at selskapet mottok 60 milliarder kroner i en redningspakke under finanskrisen.
Bonusene stammer fra rekordåret i 2007 og forsinkede utbetalinger i fjor, skriver Bloomberg.
Får 144 millioner kroner i aksjer
Konsernsjef, Lloyd Blankfein, vil i januar motta rundt 144 millioner kroner i aksjer. Det er bare en liten del av de opprinnelige 403 millionene han egentlig skulle motta.
Mens Gary Cohn, leder for investeringsbanken, vil ifølge Bloomberg bli tildelt aksjer for 142 millioner. Han også må tåle et reelt kutt i bonusen. Cohn ble belønnet med 397 millioner kroner etter rekordåret i 2007.
- Det er ingenting man kan gjøre med det. Bonusene var skrevet i stein. Men forhåpentligvis er de ikke det i fremtiden, sier Jeanne Branhover i Boyden Global Executive Search til Bloomberg.
Lånte 210 milliarder daglig
Kuttene i bonusene tilsvarer relativt verdifallet Goldman har opplevd siden finanskrisen for alvor festet grep i 2008. Siden den gangen har investeringsbanken rast med 24 prosent.
De skyhøye bonusene ble godkjent i 2007, altså året før selskapet måtte søke om hjelp hos amerikanske myndigheter. Banken mottok 60 milliarder i akutt økonomisk hjelp og måtte daglig låne 210 milliarder kroner av den amerikanske sentralbankens kriseprogram.
Bonuser vil falle med 22 prosent
I 2007 mottok de to toppsjefene 160 og 157 millioner kroner i bonuser, men i 2008 måtte utbetalingen fryses som følge av den økonomiske krisen.
Utbetalingen til de to står i sterk kontrast til resten av Wall Street. Det er ventet at kompensasjonen til ansatte i investeringsbanker vil falle med 22 prosent, sammenlignet med fjoråret.
Saksøkt for svindel
I de ni første månedene av 2010 har Goldman satt tilside 77,7 milliarder kroner til kompensasjoner og goder. Det er nok til å gi hver av de 35.400 ansatte 2,2 millioner kroner.
Dette året ble banken saksøkt av Securities and Exchange Commission (SEC) for å ha lurt kunder. Den New York-baserte banken inngikk et forlik på 3,3 milliarder med SEC.
Samtidig fikk de en gigantbot av britiske finansmyndigheter.
Etter fem måneders etterforskning kom Financial Services Authority (FSA) frem til at den amerikanske banken måtte betale 167 millioner kroner.
Goldman ble ilagt boten for å ha unnlatt å opplyse britiske myndigheter om at det amerikanske finanstilsynet SEC allerede hadde satt i gang etterforskning av selskapet for for å ha holdt tilbake opplysninger i en handel med kompliserte finansielle instrumenter i 2007.
LES OGSÅ: