Norge dobler støtten til vaksinasjon av fattige

Norge dobler støtten til arbeid med vaksiner til fattige barn. Fram til 2015 skal Norge gi 180 millioner dollar - nær 1 milliard kroner - i året.

DOBLER: Bistandsminister Erik Solheim (t.v.) og statsminister Jens Stoltenberg dobler Norges støtte til vaksinasjon av barn i fattige land.

Håkon Mosvold Larsen
Publisert:,

Norges første bidrag til den globale vaksinealliansen GAVI ble gitt i 2000, og fram til nå har beløpet vært 90 millioner dollar (490 millioner kroner) i året.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) kunngjorde økningen i Norges innsats på GAVI-konferansen i London mandag.

- Dette er et viktig bidrag for å redde 9 millioner barn fra å dø av de vanligste barnesykdommene, sier Stoltenberg.

Sikret bidrag

Norge står sammen med Storbritannia og The Bill & Melinda Gates Foundation for initiativet som har sikret at GAVI får inn mer enn 3,7 milliarder dollar ekstra (20 milliarder kroner) til arbeidet mot barnedødelighet fram mot 2015.

- Fire av fem barn blir i dag vaksinert. Barnedødeligheten er gått ned med en tredel, fra 12 millioner døde i 1990 til 8 millioner døde i 2009. Men hvert barn som dør, er ett for mye. Og det mest brutale uttrykket for kvinneundertrykking er at flere hundre tusen kvinner dør under svangerskap og barnefødsel, sa Stoltenberg i en tale på møtet mandag.

Uvaksinerte barn dør

I en uavhengig britisk undersøkelse har Den globale vaksinealliansen (GAVI) kommet ut på topp som den mest effektive internasjonale bistandsorganisasjonen målt etter resultater.

Anslagsvis er det tre ganger så mange barn under fem år som dør av lungebetennelse og diaré enn av malaria og hiv/aids til sammen, selv om det finnes nye vaksiner som kan forhindre dødsfall forårsaket av lungebetennelse og diaré, melder BBC.

Vaksineprodusentene har allerede kunngjort betydelige reduksjoner i sine priser for de fattigste landene, opplyser GAVI.

GAVI har allerede finansiert vaksiner til barn i 19 land, men organisasjonen trenger 3,7 milliarder dollar mer til vaksiner i ytterligere 26 land.

Storbritannia gir mest

Storbritannia har fra før bidratt mer enn noe annet land og har tidligere forpliktet seg til å gi 680 millioner pund (6 milliarder kroner) fra 2011 til 2015. Statsminister David Cameron kunngjorde mandag at landet øker sitt bidrag med ytterligere 814 millioner pund i samme periode.

Cameron sa i sin tale at Storbritannia er moralsk forpliktet til å hjelpe utviklingsland uavhengig av de økonomiske omstendighetene på hjemmebane.

- I dag står vi sammen fordi vi har sjansen til å redde ytterligere fire millioner liv, sa Cameron.

Tanken på at barn dør av lungebetennelse og diaré, burde være «utenkelig» i 2011, sa han.

- Til dem som sier at vi bør legge lovnadene på hylla til senere fordi vi ikke har råd til å hjelpe, vil jeg si følgende: Vi har ikke råd til å vente, sa Cameron.

Livsverk

Microsoft-gründer Bill Gates' fond gir 1 milliard dollar fram til 2015.

- Dette er livsverket mitt, sa Gates på konferansen. Han la til at folks syn på bistand vil endres når man får vite at liv blir reddet.

Redd Barnas leder i Storbritannia, Justin Forsyth, er positiv.

- Vi står på kanten til et historisk gjennombrudd som kan redde millioner av liv, sier han og legger til at utviklingen vil bremse opp hvis man ikke følger opp innsatsen.