Posten i USA snart konkurs

United States Postal Service holdes i live av statlige overføringer som stopper opp før året er omme. Selskapet har 100 milliarder kroner i gjeld.

SYMPTOMATISK FRIMERKE: Frimerket med bilde av Frihetsstatuen kan tjene som eksempel på problemene i United States Postal Service. Bildet viste seg ikke å være av statuen i New York, men en kopi fra Las Vegas. Tre millioner frimerker er blitt trykket siden desember 2010, men USPS vil ikke trekke dem tilbake fra markedet.
Publisert:

- Ved utløpet av 2011 er vi blakke.

Ordene tilhører Patrick R. Donahoe, toppsjefen i United States Postal Service (USPS), som i mars talte til den amerikanske kongressen.

Den eneste grunnen til at USPS ikke er insolvent allerede, er at det har fått låne 12 milliarder dollar fra finansdepartementet. Pengene er blitt brukt til å dekke løpende underskudd siden finanskrisen.

Ikke nok med det; i september venter en pensjonsregning på 5,5 milliarder dollar, skriver Business Week.

Den samlede gjelden på 17,5 milliarder dollar tilsvarer omtrent 100 milliarder norske kroner.

Er gått ut på dato

Kongressen er nå usikker på hva som skal gjøres med det statlige postselskapet - som opplever fallende markedsandeler i et marked som krymper.

Nasjonalforsamlingen ga derfor Philipp Herr fra regjeringens ansvarskomite (Accountability Office) i oppdrag å kartlegge utfordringene til USPS.

Herr fikk i utgangspunktet deadline i oktober i år, men sjokkert over hvor ille det stod til i postverket, sluttførte han arbeidet 18 måneder tidligere, i april 2010.

Han konkluderer med at USPS har en forretningsmodell og en kostnadsstruktur som for lengst er gått ut på dato. Ettersom mer og mer kommunikasjon foregår digitalt, har postvolumet falt med 20 prosent fra 2006 til 2010.

Til tross for sterkt fallende portoinntekter har selskapet gjort tilnærmet ingenting for å omstille seg.

LES OGSÅ: Brukte Las Vegas-gudinne istedenfor originalen på frimerke

Må gjøre som Europa

Posten i USA har nærmere 600.000 heltidsansatte. Den tar samme pris for å levere et brev med snøskuter i Alaska som til en kontoradresse i New York. De aller fleste adresser i USA får besøk av postmannen hver dag.

Slik jobber ikke de privateide konkurrentene FedEx og UPS. Der FedEx bruker 43 prosent av pengene på lønninger, er tilsvarende tall i USPS 80 prosent.

Herrs analytikere tok seg også en besøksrunde til europeiske (tidligere) statlige postselskaper. I rapporten konkluderer Herr med at USPS snarest må gjøre som for eksempel Deutsche Post og Posten i Sverige har gjort:

  • Kutte antallet ansatte dramatisk
  • Legge ned brorparten av postkontorene, som i dag teller 32.000
  • Gå over til post i butikk
  • Satse på digitale kommunikasjonstjenester
ENORMT APPARAT: Med nesten 600.000 ansatte er USPS USAs nest største arbeidsgiver etter Wal-Mart. Postbud Dennis Stecz har ansvar for en rute i San Lorenzo, California.

- Spørsmålet er: Finnes det noen gode årsaker til at alle disse landene har rett, og vi tar feil? Svaret er ganske enkelt: De europeiske landene er på en levedyktig kurs, USA er det ikke, sier James I. Campbell Jr., en konsulent i Potomac, Maryland, til Business Week.

I stedet for en dramatisk omstilling har USPS' ledelse svart med en plan for å redusere antallet postkontorer med drøyt 20 prosent.

I tillegg lobbieres det hardt for at politikerne skal ta over pensjonsregningen på 5,5 milliarder dollar.

LES OGSÅ: Posten-tall på linje med fjorårets

Mangler langsiktige planer

En annen av Herrs konklusjoner etter å ha tilbrakt tid hos USPS, er at de aller fleste lederne er rekruttert innenfra.

- Jeg begynte som postbud og sluttet aldri. Og slik er bakgrunnen til mange av folka her, sier postsjef Donahoe.

Følgen er at tankesettet til ledelsen er å få posten levert - ikke knekke ut en plan for hvordan selskapet kan skape verdier i en verden med endrede kommunikasjonsvaner.

- Vi spurte om tiårsplaner, men det viste seg at de ikke hadde noen, sier Herr til Business Week.

LES OGSÅ: Statoil må ansette postbud etter 21 år

Publisert: