EU bekymret for nyvalg i Italia

Valget i Italia på nyåret må ikke føre til en stans i reformprosessen som statsminister Mario Monti har satt i gang, fremholder EU-kommisjonens leder José Manuel Barroso.

SATSER PÅ COMEBACK: Silvio Berlusconis gjeninntreden på den politiske scenen kan føre til brudd med Mario Montis nåværende finanspolitikk.

GIUSEPPE CACACE
  • NTB
Publisert:

Lørdag kunngjorde Monti overraskende at han vil gå av etter at statsbudsjettet for neste år er vedtatt i nasjonalforsamlingen.

Montis hadde ikke trengt å gå av før i april, men nå blir det trolig nyvalg allerede i februar.

– Det neste valget må ikke bli et påskudd til å så tvil om hvor uunnværlige disse tiltakene er. Den relative roen i markedene betyr ikke at vi er ute av krisen, sier Barroso i et intervju med næringslivsavisen Il Sole 24 Ore.

Den usikre politiske situasjonen i Italia er utløst av at tidligere statsminister Silvio Berlusconi i forrige uke trakk sin parlamentariske støtte til landets teknokratiske regjering.

Les også: Italiensk industri sliter

Lørdag kunngjorde Berlusconi at han satser på et politisk comeback og vil stille som kandidat i neste valg. Hans kommer til å kritisere Montis økonomiske politikk, som er utformet i tett samarbeid med EU-kommisjonen i Brussel. Sparepolitikken er ment å minske budsjettunderskuddet og Italias statsgjeld og gjenreise tilliten til både Italia og andre gjeldstyngede land i eurosonen i finansmarkedene.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Monti ga seg etter 1.500 endringsforslag

  2. Monti: Jeg vurderer ikke dette nå

  3. Monti: - Tilgjengelig for en fremtidig regjering

  4. Annonsørinnhold

  5. EU-lederne slår ring om Monti

  6. Lokker folket med skattelette:Silvio fosser frem