Erna: - Vi skal ikke la oss skremme av Aps kampanjer

Erna Solberg lar ikke Jens Stoltenbergs trussel om nullskatteytere vippe henne av pinnen. Hun mener det er like greit å få statsministerens valgkampretorikk på bordet først som sist.

- TAR DET MED SENKEDE SKULDRE: Er det rom i økonomien skal formueskatten bort lover Høyre-leder Erna Solberg. Hun lar seg ikke skremme av trusselen om nullskatteytere til Jens Stoltenberg. Her er hun avbildet på Stortings-kontoret sitt den 17. desember.
  • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

- Jeg tar dette med senkede skuldre. Formueskatten er et betydelig problem og det burde flere i Arbeiderpartiet innrømme, sier Erna Solberg.

E24 tok turen innom Høyre-lederens kontor på Stortinget like før jul. Selv om partiet hennes ikke har like mange mandater som Frps Siv Jensen, har Erna Solbergs parti lenge tronet øverst på partimålingene.

En av de store debattene gjennom høsten har vært knyttet til Formueskatten. Både regjeringen og opposisjonen smykker seg med kjendiser, milliardærer og bedriftseiere som støtter sin side av saken.

Jens Stoltenberg og hans rødgrønne politikervenner har krevd at Høyre konkretiserer hvordan de vil hindre at det oppstår det Stoltenberg kaller nullskatteytere.

- Nå vet vi hva de kommer til å si i valgkampen, så det er greit det, sier Solberg.

Hun avfeier kravet fra Jens, og mener han heller burde se seg selv litt i speilet før han går for høyt på banen.

- Jens Stoltenberg snakker uten blygsel. Han nevnte aldri ved forrige valgkamp at de skulle doble beskatningen på norske små og mellomstore bedrifter gjennom formueskatten. Han fortalte heller ikke at boligeierne i de store byene skulle få skjerpet beskatningen av sine boliger, sier Solberg.

- Kom budskapet om å fjerne formueskatten litt feil ut når dere ikke hadde en løsning for nullskatteytere klart?

- Vi skal ha retningen klar før valget for hvordan vi skal løse dette, sier Solberg.

- Hele debatten viser bare hvor sterkt Arbeiderpartiet kan kjøre ut en kampanje og hvor tett LO-ledelsen er knyttet opp til partiet. Roar Flåthen fremstår nå mer som sentralstyremedlem i Ap enn LO-leder. Han har jo selv påvist at det er problemer med formueskatten og at man burde se på den. Trond Giske har også sagt det.

Høyres nestleder Bent Høie har indikert at Høyres skatteletter vil ligge i området 25 milliarder kroner hvis de vinner valget til høsten. Samtidig får staten inn rundt 13 milliarder i året på formueskatten.

- Er det lurt å bruke rundt halvparten av skattelettene dere har lovet på å fjerne formueskatten?

- Vi har sagt at skatteletter skal tilpasses den økonomiske situasjonen. Jeg har ikke lovet å fjerne formueskatten på fire år fordi det er et så stort beløp, sier Solberg.

Hun mener likevel regningen for å fjerne den omstridte skatten vil bli lavere fordi hun vil finne en løsning for nullskatteyterne slik at de bidrar på andre måter til statskassen.

- For meg er det også viktig å arveavgiften, og terskelen for toppskatt må ned. Vanlige folk skal slippe å betale toppskatt, legger Høyre-lederen til.

Flere mener det norske skattesystemet burde endres til å skatte bolig mer fremfor formue. Det liker Høyre-lederen dårlig.

- Jeg er ikke interessert i mer eiendomsskatt. Det bare flytter skattebyrden fra de med store formuer til alle de som eier bolig, sier hun.

- Føles nesten som valgkamp

Selv om neste års Stortingsvalg fortsatt er flere måneder unna merker Høyre-lederen at presset og forventningene øker.

- Allerede nå øver jeg meg på å si nei. Jeg har merket bare det siste året at trøkket øker. Veldig mange spør om jeg kan komme å snakke eller holde foredrag, men man skal ha tid til å tenke også, sier Solberg.

Hun forteller programmet på enkelte dager i høst har vært så tett at det føltes som om valgkampen allerede var i gang for fullt.

Solberg avviser med et lurt smil spørsmålet om hvem som er hennes drømmekandidater til en ny borgerlig regjering.

- Men kan du tenke deg å ta inn folk som ikke nødvendigvis kommer fra politikken?

- Det er viktig å bruke talent utenfra. Samtidig er det viktig å huske på at man kan være flink på fagfeltet sitt, men at det ikke betyr at man er en flink politiker på det samme feltet.

Uansett ekspertise mener Solberg det er viktig å skjønne samspillet med Stortinget og den samfunnskonteksten man befinner seg i som statsråd.

Når det gjelder selve valgkampen tror Erna Solberg at regjeringsalternativene vil bli det aller viktigste.

- Jeg tror det viktigste blir om vi skal skifte eller ikke. Det blir den overordnede rammen og sakene kommer til å falle litt inn i den rammen.

Solberg mener utdanning og skole blir en veldig viktig sak for norske velgere og foreldre, selv om hun mener norske journalister ikke er like interessert i å skrive om det.

I tillegg tror Solberg helse og samferdsel vil trone øverst på listen over de heteste valgkamptemaene.

- Vi må rett og slett bli smartere

I høst har både NHO, økonomer og bedriftsledere advart om at norsk økonomi i økende grad splittes mellom oljerelatert sektor og resten. Tosporsøkonomien bekymrer også Erna Solberg.

- Selv om vi er veldig sterke på maritim, marine, olje og gass, blir vi stadig mer sårbare fordi disse tingene henger sammen. Faller oljeprisen mister vi både inntekter til staten og det bremser på næringslivssiden.

Som så mange andre politikere reiser Erna Solberg mye rundt i det langstrakte land. Etter møtene er det utfordringen ved at vi på sikt mister viktig industrikompetanse som bekymrer.

Solberg mener en viktig visjon for landet må være å ha en strategi for å løfte konkurransekraften vår.

- Utfordringen er jo mangelen på arbeidskraft. Vi ser nå konsekvensen av den lave prioriteten realfag har hatt i det norske utdanningssystemet de siste 20-30 årene, sier Solberg.

Hun legger til at vi har en godt utdannet befolkning i forhold til EU-landene, men at de har flere som er utdannet innen de viktige realfagene.

- Selv om vi er godt utdannede, så er vi grådig godt utdannet på å administrere hverandre.

Les også: Dårlig norsk konkurranseevne

Solberg vil ikke blande seg i veksten i lønnsnivået, som hun mener har bragt positive ting som høy produktivitet med seg.

- Det handler om å fjerne særnorske kostnader og om en styrking av kunnskapskraften. Det handler ikke om lønnsnivå, for det er et velferdsgode.

- Skal vi holde på lønns- og velferdsnivået må vi rett og slett bli smartere som kunnskapsnasjon. Her må ta grep både på bredde og toppen, sier Solberg.

Hun mener vi både må la de smarteste hodene utfolde seg, samtidig som man sikrer at hele befolkningen blir med på et løft.

Pinnekjøtt, selvsagt

For de som var i tvil, bergenseren Erna Solberg spiser selvfølgelig pinnekjøtt til jul.

Solberg liker å holde ved tradisjonene rundt juletider. Likevel bar inntoget av en svigerfamilie fra Sunnmøre på et par utfordringer for Bergens-patrioten.

- Det vi oppdaget da vi fikk Sunnmøringer inn i familien var at de plutselig skulle ha poteter til pinnekjøttet, sier Solberg og legger til at hun foretrekker kålrabistappe.

Høyre-lederen har også en annen kjær tradisjon. Hun står nemlig alltid på skøyter i romjulen.

For å koble ut fra politikken går Høyre-lederen gjerne en tur, men hun unngår helst periodene med mest slaps og våt snø. I tillegg liker Høyre-lederen å la tankene fly ved å spille spill. I det siste har hun kastet seg over en velkjent tidsfordriver for mobilbrukere verden over.

- For tiden spiller jeg Wordfeud, det er en fin tidsavkobling.

Les også

Til neste år lover Trond Giske å bli enda tøffereSe eiendommene staten har kjøpt for 36 milliarderSlik skal Kongsberg trosse isen i ArktisJens i økonomidebatt: - Det viktigste jeg har gjort er å si nei

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Denne skattenøttenmå høyresiden knekke

  2. Splittet om delvisfjerning av formuesskatten

  3. Slik vil Høyre kveleformuesskatten

  4. 646.000 kunne sluppet toppskatt med Høyres formuesskattekutt

  5. - De rikeste skalbetale skatt