Monti legger frem sine planer

Italias midlertidige statsminister Mario Monti er ventet søndag å avklare om han vil delta i valget i februar eller ikke.

AVKLARER SØNDAG: Mario Monti har til italiensk presse åpnet for å stille til valg i februar. Søndag er det ventet at at acklaringen vil komme.
  • NTB
Publisert:

Monti gikk før helgen av som statsminister etter at nasjonalforsamlingen i Roma med stort flertall godkjente regjeringens forslag til statsbudsjett.

Det har den siste tiden vært intense spekulasjoner om Monti – som har ledet en ikke-valgt teknokratregjering et drøyt år – vil stille til valg i februar.

Han har i intervjuer med italiensk presse åpnet for dette, mens han i Oslo under Nobelprisutdelingen sa han ikke vurderte det.

LES OGSÅ: Italienere vil ikke ha Monti tilbake

Monti skal holde en pressekonferanse søndag klokken 11, der det er ventet at han vil legge fram sine planer.

Økonomisk reform

Montis regjering, som har bestått av partiløse fagfolk på ulike områder, mistet tidligere denne måneden støtten fra eksstatsminister Silvio Berlusconi og hans sentrum-høyre-parti PDL.

Selv om Monti ikke har villet gi noe klart svar på om han vil drive valgkamp, har han gjort det klart at han vil arbeide for fortsatt økonomisk reform.

LES OGSÅ: Italias statsminister går av

Den tidligere EU-kommissæren Monti kan ha reddet Italia fra statskonkurs, men prisen har vært høy. Han har gjennomført tøffe innstramningstiltak som har avverget en økonomisk katastrofe, men samtidig gjort ham upopulær i brede lag.

Lav støtte

En meningsmåling offentliggjort mandag viser at støtten til Monti fra velgerne er den laveste siden han fikk makten for 13 måneder siden.

LES OGSÅ: EU-lederne slår ring om Monti

Bare 24 prosent synes det er en god idé at Monti skal stille seg til disposisjon for en ny periode som statsminister. Hele 61 prosent synes det er en dårlig idé og mener Monti bør la det være, viser målingen utført av meningsmålingsinstituttet SWG.

Da han ble utnevnt, hadde Monti en oppslutning på 71 prosent.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Italias statsminister går av

  2. Monti: - Tilgjengelig for en fremtidig regjering

  3. Monti: Jeg vurderer ikke dette nå

  4. Monti ga seg etter 1.500 endringsforslag

  5. EU-lederne slår ring om Monti