IMF-topp: - Det neste halvåret er kritisk

Mulighetene for amerikansk budsjettkrise, forverret eurokrise og et Asia med bremsene på mot nyttår bekymrer verdens politiske finansledere.

TOPPMØTE: Årsmøtet i Det internasjonale pengefondet (IMF) og Verdesnbanken ble avholdt i Tokyo denne uken. Christine Lagarde (t.v.), administrerende direktør i IMF ser over på presidenten i Verdensbanken, Jim Yong Kim på en pressekonferanse lørdag.

KIM KYUNG-HOON
  • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

- Utfordringen fremover er evnen til å implementere politikken, sier IMFs nestleder.

Det internasjonale pengefondet mener at de neste seks månedene er kritiske for hvordan verdensøkonomien vil utvikle seg.

Ifølge representanter fra IMF er det nå klart hva som Europa, USA og fremvoksende økonomier må gjøre for å «unngå en kraftig nedtur i verdensøkonomien», melder Reuters.

Nestlederen i IMF, Nemat Shafik, sier at utfordringen nå er å faktisk gjennomføre politikken, ikke å bestemme seg for hva man skal gjøre, melder nyhetsbyrået.

Uttalelsene kom i forbindelse med at det internasjonale pengefondet, IMF, og Verdensbanken avholdt sitt årsmøte i Tokyo over helgen.

Politisk handlekraft

For USAs del, må man ifølge IMF-nestlederen løse opp i «The fiscal cliff». (Hvis ikke Kongresspolitikerne blir enige om en budsjettavtale innen nyttår, vil det nemlig tre ikraft automatiske budsjettkutt og skatteøkninger).

Flere eksperter, i tillegg til Kongressens eget budsjettkontor, har advart mot konsekvensene av disse tilstrammingene for veksten i amerikansk økonomi neste år.

Shafik mener i tillegg at Kongressen må heve USAs gjeldstak, slik at man ikke risikerer å gjenoppleve krangelen fra 2011.

Når det gjelder Europa, mener IMF at politikerne snarest må ordne formalitetene rundt krisefondene og ESBs obligasjonskjøp, slik at disse faktisk kan begynne å handle.

- Nøkkeltiltak har blitt annonsert, men effektiv og tidsriktig implementering av disse er kritisk for å bygge tillit, skriver IMF i sitt sluttdokument fra møtet.

Så langt har for eksempel rentene på spansk statsgjeld falt på grunn av at Den europeiske sentralbanken annonserte sitt program for oppkjøp av statsgjeld, uten å faktisk ha startet det ennå.

- Ser frem til bankunion

Selv om IMF roser EU for både krisefondene og ESBs obligasjonskjøp, så «er flere tiltak nødvendig».

IMF mener en bankunion med tettere budsjettsamarbeid er det neste steget for Europa.

I Tokyo i helgen sa eurosonens sentralbanksjef Mario Draghi at et samlet banktilsyn for eurosonen trolig ikke vil være på plass før 2014 tidligst, ifølge Bloomberg.

I sluttdokumentet slår IMF også fast at politikerne må være være handlefaste for å unngå «negative spiraler», der kutt og innstramminger bare gjør ting vondt verre.

Lederen i IMF, Christine Lagarde var tidligere i uken ute og anbefalte at land som Spania og Hellas får mer tid på å gjennomføre reformer og kutt, nettopp for å unngå at disse landene trekkes ned i en dypere krise.

Det førte til umiddelbare reaksjoner fra Tysklands finansminister, som mener man nå viker fra en avtalt kurs.

Les også

Rykter om spansk krisesøknad: - Blir nok ikke som de andre pakkeneRykter om spansk krisehjelp i helgen sender euroen til værsKina møtte ikke opp til IMF-møte i JapanIMF: Hellas trenger ytterligere to årSveriges finansminister ber Hellas si farvel til euroHellas' statsminister: - Dette er vårt siste hinder

Publisert:

Flere artikler

  1. «Regnværsfond» skal hindre neste finanskrise

  2. IMF og Schäubleuenige om kriselandene

  3. Rykter om spansk krisesøknad:- Blir nok ikke som de andre pakkene

  4. Annonsørinnhold

  5. IMF venter økonomisk løft i 2015

  6. Varsler fortsatt avdempet vekst