Solberg starter 2014 uten nye skatteløfter

Statsminister Erna Solberg (H) trekker heller fram sakene regjeringen vil jobbe med framfor å snakke skattelettelser når hun skuer inn i 2014.

LEVERER: Statsminister Erna Solberg mener regjeringen leverer på løftene sine. Men understreker at skatteløfter ikke har forrang fremfor andre løfter.
  • NTB
Publisert:

Solberg oppsummerte sine første måneder som regjeringssjef med å slå fast at den historiske borgerlige samarbeidsavtalen har bestått testen.

– Vi leverer det vi har lovet, erklærte hun på en pressekonferanse tirsdag. Solberg viste blant annet til utdanningsløft for lærere, velferdsløft for eldre og syke og byggeplaner for vei og jernbane.

Regjeringen styrer sitt første år på grunnlag av et budsjett som i stor grad er utformet av deres rødgrønne forgjengere. Men alt nå begynner arbeidet med neste budsjett, og da vil Høyre og Fremskrittspartiet få mulighet til legge mer av sine egen politikk til grunn for prioriteringene.

I valgkampen lovet Høyre skattelettelser verdt 25 milliarder kroner, men Solberg understreker nå at skattelettelser kun er ett av flere virkemidler for å nå mål om blant annet økt konkurransekraft.

– Dette er det vi har som ambisjoner, men det har ikke forrang foran andre løfter vi har. Vi er litt fleksible på hvor langt vi kommer til å nå, sier Solberg til NTB.

– Stereotypi

– Det er noen som dyrker stereotypien om at Høyre bare snakker om skatter, og derfor bruker jeg tiden på å si at vi er faktisk vel så opptatt av det vi gjør på områder som skole og infrastruktur, sier hun.

Hun avviser at skattelettelser er blitt mindre viktig, men understreker at Høyres økonomiske politikk handler om mer enn skattelettelser.

Men Arbeiderpartiets finanspolitiske talsmann, Jonas Gahr Støre, mener Solbergs framstilling ikke rimer med hva regjeringen gjør i statsbudsjettet for neste år.

– Regjeringen setter rekord i bruk av oljepenger og har den største satsingen på skattelettelser med den skjeveste fordelingsprofilen i nyere tid. Hun snakker gode formål etter munnen, mens den suverent viktigste prioriteringen er skattekutt, sier Støre til NTB.

Han tror heller ikke på den vekstfremmende effekten av skattekuttene, som Høyre argumenterer med.

– Deilig

Høyres regjeringspartner Fremskrittspartiet har gitt sine velgere løfter om skattelettelser verdt 100 milliarder. Siden har partileder Siv Jensen inntatt Finansdepartementet, og da hun la fram sitt første budsjett i høst, kunngjorde hun at det var deilig å gi skattelette. Det beløp seg til over 8 milliarder for 2014.

Hva slags skattelettelser som vil komme i budsjettet for året etter, er ikke Solberg klar til å svare på, men hun medgir at noen Frp-velgere kan bli skuffet:

– Det er alltid noen som blir skuffet, men enda flere som blir glad, konkluderer hun.

Økonomiske utfordringer

Statsministeren blinker selv ut den økonomiske situasjonen i verden som en av utfordringene for neste år.

Solberg mener norsk økonomi fortsatt går godt, men påpeker nok en gang at oljeavhengigheten er en av utfordringene for økonomien.

– Svaret er ikke å dempe oljeaktiviteten, men å bedre konkurransekraften i andre deler av norsk næringsliv, sier hun

Les også:

Sanner: - Offentlig sektor ikke bare en utgiftSolberg mest populær som statsministerSolberg: - EU mer irritert på ostetoll enn antatt

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Næringslivet gir Solberg bestått

  2. Skattestrid i Høyre før landsmøtet

  3. Solberg: Formuesskatten vil være med oss lenge

  4. Erna nekter for arbeidsledighetskrise

  5. - Det er forskjell på Høyre og oss om formuesskatt