Hagen om Dalai Lama-striden: Gi Kina fredsprisen
Regjeringens fremste økonomiske bidragsyter, Stein Erik Hagen, gir sin fulle støtte til regjeringens avvisning av Dalai Lama.
Regjeringen har fått mye kritikk etter at de besluttet å ikke møte Tibets åndelige leder Dalai Lama når han kommer til Norge i dag.
I går meldte NRK også om at kinesiske myndigheter skal ha gitt Norge beskjed om at de må ha en garanti for at regjeringen ikke vil gratulere fremtidige kinesiske dissidenter som vil måtte få Nobels fredspris.
Statsminister Erna Solberg sa at det ikke er noen garanti for at hun som Norges statsminister vil gratulere fremtidige prisvinnere - det kommer an på hvem de er.
Nå møter regjeringens Dalai Lama-linje forståelse fra flere av næringslivsaktørene som gav økonomiske bidrag til Høyres valgkamp i 2013.
- Kina er stadig i utvikling og er i ferd med å bli verdens økonomiske stormakt: De utvikler et land som bringer mange hundre millioner ut av fattigdom. Det er en innsats som kvalifiserer til Nobel Fredspris, sier Stein Erik Hagen.
For tre og et halvt år siden støttet han skipsreder Morits Skaugen, som i en kronikk i Aftenposten tok til orde for å gi Kina prisen.
- Jeg mener det i dag også. Kina har reddet så mange ut av fattigdom at de bør få fredsprisen, sier Hagen.
- Vil gi bedre Tibet-hjelp
Fredsprisvinner Dalai Lama kjemper en frihetskamp i eksil - mot Kina, for et fritt Tibet. Hagen sier han er overbevist om at Norge vil kunne gjøre mer for Tibet i en dialog med Kina, enn det vi har mulighet til å få til i dag.
- Jeg er opptatt av at vi skal få et bedre og normalisert forhold til Kina og støtter Solberg-regjeringens linje fullt ut, som ikke ønsker å møte Lama i denne omgang.
- Det er viktigere med et godt forhold til giganten Kina enn å gi politisk korrekt støtte til Tibet?
- Ved å få til et bedre forhold til Kina, kan vi bedre hjelpe Tibet, sier han.
Solberg: - Økonomi ikke viktigst for Dalai Lama-nei
Hagen har de siste åtte årene gitt 12 millioner kroner i støtte til de borgerlige partiene; det er halvparten av hva de partiene samlet har fått fra andre private givere.
Også andre borgerlige støttespillere, uttrykker stor forståelse for at regjeringen ikke møter Dalai Lama.
- Personlig har jeg mye respekt for Dalai Lama, og jeg syns det er trist at de ikke møter ham. Men jeg har forståelse for hvorfor de gjør det, sier Peter M. Anker, daglig leder i RS Platou.
Bedriftshensyn
Skip- og offshoremeglingselskapet RS Platou gav 100.000 til Høyres Hovedorganisasjon i forkant av valgkampen i 2013. I tillegg bidro Anker selv 50.000 kroner.
RS Platou har mye virksomhet i Kina, og Anker sier det er viktig både for deres bedrift og Norge generelt at forholdet mellom Kina og Norge bedres.
Mange av Høyres bidragsytere ønsker ikke å uttale seg i saken, nettopp fordi den er blitt så betent. Andre vil ikke kommentere fordi de mener de ikke har innsikt nok til å komme med uttalelser.
- Dette med Kina og Dalai Lama er vanskelig. Jeg har tillitt til at regjeringen har fattet riktig beslutning. De har mer innsikt enn hva jeg som næringslivsleder har, sier daglig leder og eier Sigurd Steen Aase i Ymir Energy AS, som gav 600.000 til Høyre i 2013.
- Vi ga ikke de pengene for å få innflytelse på noen måte. Jeg ønsker ikke å overprøve det regjeringen har besluttet, sier Steen Aase.
Lars Skjelbred er styreleder for Stiftelsen Fylkesavisen, som donerte 250.000 kroner til Telemark Høyre i 2013. Skjelbred understreker at Stiftelsen Fylkesavisen ikke har noe mening om saken, men at han som privatperson og alminnelig velger mener regjeringen har handlet konstruktivt.
- Kina er en stormakt, og det er vanskelig å ha et dårlig forhold til det landet. Jeg har også merket det som har kommet frem i det siste om styreformen i Tibet under Dalai Lama, det var heller ingen idyll.
- Å få et normalt forhold til Kina, slik at man kan forhandle med dem om menneskerettigheter på en normal måte, må jo være mer konstruktivt enn å påta seg vrede fra kineserne fordi Dalai Lama kommer til Norge, sier Skjelbred.
- Et møte vil provosere Kina
Forholdet mellom Kina og Norge har vært iskaldt siden kinesiske Liu Xiaobo mottok fredsprisen i 2010.
Et ønske om å normalisere forholdet ble lagt til grunn da utenriksminister Børge Brende (H) kunngjorde at ingen fra regjeringen kommer til å møte Dalai Lama ingen fra regjeringen kommer til å møte Dalai Lama når han kommer på privat besøk til Norge 7. mai.
- Det er på bakgrunn av den helt ekstraordinære situasjonen som er mellom Kina og Norge, hvor det ikke har vært reell politisk kontakt mellom våre to land på snart fire år, sa utenriksminister Brende til NTB forrige uke.
Dette er også årsaken til at heller ikke stortingspresident Olemic Thommessen kommer til å møte Dalai Lama under sistnevntes norgesbesøk. Thommessen har tidligere ledet Stortingets Tibet-komite.
- Å møte Dalai Lama nå vil virke unødig provoserende på Kina i en situasjon der det er viktig for Norge å gjenopprette en dialog, sa Thommessen til NTB.
Les også: