Helse og verdispørsmål viktigst for velgerne

Helse og verdispørsmål er de viktigste sakene for norske velgere når de skal velge parti, viser en undersøkelse.

HELSE VIKTIGST: Valgforsker ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot, bekrefter funnene i en spørreundersøkelse om hvilke spørsmål som avgjør stemmeseddelen.
Publisert: Publisert:

17 prosent av de spurte i målingen som Ipsos MMI har gjort for Dagbladet, svarer at helse er det viktigste saksområdet, mens 15 prosent svarer verdispørsmål.

Deretter kommer samferdsel og skatter og avgifter med 10 prosent. 8 prosent mener skole er viktigst.

- Helsepolitikk kan bli veldig viktig for regjeringen. Det betyr i praksis at Jonas Gahr Støre bør sørge for at helsedirektøren holder en lav profil i mediene, sier Frank Aarebrot, professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen til avisa.

Ser man på de forskjellige partienes velgergrupper, skiller saksområdene seg klart ut. Arbeiderpartiets velgere synes helse er viktigst (25 prosent), mens 21 prosent av Høyre-velgerne mener skatter og avgifter er viktigst.

Samme andel Frp-velgere mener det samme, men her mener så mange som 34 prosent at innvandringspolitikken er viktigst.

Hele 37 prosent av SV-velgerne setter miljø høyest, mens 16 prosent av Venstre-velgerne legger størst vekt på skole. I KrF mener så mange som 65 prosent at verdispørsmål er viktigst, mens 42 prosent av Sp-velgerne svarer distriktsspørsmål.

Hos Rødt svarer 33 prosent verdispørsmål mens 75 prosent av Miljøpartiet De Grønnes velgere setter nettopp miljø på topp.

Les også:

Publisert: