- Bare en gærning vil bli statsminister nå

Nok et forsøk på å få til en politisk løsning i Italia har strandet.

FRUSTRERT: Lederen for sentrum-venstre-koalisjonen Pier Luigi Bersani er tydelig frustrert over det politiske kaoset i Italia.
Publisert: Publisert:

- Det er bare gale mennesker som har et brennende ønske om å lede landet nå, sa Pier Luigi Bersani, leder for Det demokratiske partiet i Italia onsdag, ifølge BBC.

Uttalelsen kom etter at partiet nok et forsøk for å få støtte fra Femstjerne-bevegelsen i Italia for å danne en ny regjering hadde strandet.

Sentrum-venstre-koalisjonen til Bersani vant nemlig valget forrige måned men fikk ikke flertall i det italienske Senatet. Dermed kan de ikke danne regjering uten hjelp.

Siden valget har Bersani og hans allierte sondert terrenget for å danne en mindretallsregjering.

Problemet har vært at populisten og komikeren Beppe Grillo, som kom ut som en seierherre i valget, ikke vil støtte noen koalisjon hverken på høyre- eller venstresiden.

- Jeg vil være helt tydelig: Jeg er klar til å påta meg svært mye ansvar for situasjonen, men samtidig ber jeg alle andre også ta sin del, sier Bersani, ifølge BBC.

Motbevegelse

Populisten og komikeren Beppe Grillo er populær blant velgerne men har skapt kaos i italiensk politikk.

Beppe Grillos parti, Femstjerne-bevegelsen, sitter i en vippeposisjon mellom de to blokkene i italiensk politikk etter å ha vunnet en fjerdedel av stemmene.

Les også: - Han er arrogant nok til å be om vår støtte

Den såkalte Femstjerne-bevegelsen som har oppstått som en motbevegelse mot de tradisjonelle politiske partiene i Italia.

Bevegelsen har sagt at de hverken vil støtte en høyre- eller venstreregjering i Italia.

Dermed er Italia fortsatt langt unna en politisk løsning, noe som har gjort at viktig reformarbeid har stoppet opp.

Mulig nyvalg

Ifølge BBC kan et nyvalg avholdes allerede i juni hvis det ikke blir noen løsning. De skriver at Bersani er ventet å rapportere tilbake til den italienske presidenten i løpet av uken. Presidenten vil deretter beslutte hva som skal gjøres videre.

Les også: Dramatisk reduksjon i antall land med topp kredittverdighet

En mulighet er at presidenten igjen oppretter en ren teknokrat-regjering, slik han ba tidligere statsminister Mario Monti å gjøre i november 2011.

Hvor populært det vil være blant italienere flest er usikkert. Montis parti fikk bare 10 prosent av stemmene ved valget i februar.

Dette norske selskapet satser i Italia: Håper å bli en soldrevet utbyttemaskin

Publisert:
Gå til e24.no