Merkel skaper tro på EUs handlekraft

Angela Merkel gjør alt hun kan for å overbevise verden om at EU er i stand til å løse gjeldskrisen. EU er på spranget til å skape en budsjettunion, mener hun.

EUS REDDENDE ENGEL? Det virker som om markedet har tro på Tysklands kansler Angela Merkel. Klarer hun å redde eurosonen ut av gjeldskrisen?
  • NTB
Publisert: Publisert:

– Dette er ikke bare noe vi snakker om, sa Tysklands statsminister om en slik union da hun talte i Forbundsdagen i Berlin fredag.

– Alle som for noen få måneder siden hadde sagt at vi mot slutten av 2011 kom til å ta svært seriøse og konkrete skritt mot en europeisk stabilitetsunion, en europeisk budsjettunion, ville blitt ansett som gal, sa Merkel.

Det var på forhånd stor interesse for talen, som ikke minst kan påvirke markedenes tillit til at EU er i stand til å få kontroll over gjeldskrisen.

Både i Frankfurt, Paris og London ble det fredag formiddag meldt om oppgang på børsene. Oppgangen denne uken har vært så god at det lå an til den største ukentlige børsoppgangen i Europa siden finanskrisen startet høsten 2008.

SPESIAL: Sjekk ut E24s gjeldskart

Tør å håpe

Stadig flere tør nå å håpe på at EU-ledere allerede neste uke vil bli enige om hva som må gjøres for å få bukt med krisen, selv om de fleste er enige om at gjeldsproblemene må håndteres i mange år framover.

Merkel innrømmet i talen at ikke alt er på plass ennå, men hun insisterte på at det nå er bred enighet om nødvendigheten av felles budsjettregler, i det minste i eurosonen.

De skal håndheves såpass strengt at det vil straffe seg å bryte dem, ifølge Merkel. Slik skal reglene fungere som en «gjeldsbrems», som hindrer at land bruker penger til de er på konkursens rand.

– Reglene må respekteres. Respekten for dem må overvåkes. Å bryte dem må få konsekvenser, sier Merkel.

Uenig med Barroso

Men hun avviser fortsatt ideen om såkalte «euroobligasjoner», en løsning som formelt ble lansert av EU-kommisjonens leder Jose Manuel Barroso forrige uke.

– Enhver som ikke har forstått at euroobligasjoner ikke kan være en del av løsningen, har ikke forstått denne krisens karakter, mener Merkel.

Euroobligasjoner innebærer at Den europeiske sentralbanken (ECB) utsteder verdipapirer som garanterer for statsgjelden i alle eurolandene. Håpet er at dette vil øke långivernes tillit til at de vil få tilbake pengene sine, og at renten på statsgjelden dermed vil gå ned i land som Hellas, Italia og Spania.

Det vil imidlertid også bety at tyske skattebetalere garanterer for statsgjeld i de søreuropeiske landene, noe den jevne tysker er sterkt imot.

– Mer disiplin

Også andre europeiske ledere har de siste dagene tatt til orde for en ny avtale som skal hindre overforbruk i EU-landene. Blant dem er Frankrikes president Nicolas Sarkozy:

– Frankrike kjemper sammen med Tyskland om en ny avtale. Mer disiplin, mer solidaritet, mer ansvar, virkelig økonomisk styring, sa Sarkozy foran 5.000 jublende tilhengere torsdag.

Han sa også at den rike delen av verden er i ferd med å gå inn i en ny økonomisk syklus, som vil bli preget av nøysomhet, noe som betyr harde tider både for arbeidstakere og bedrifter.

Merkel og Sarkozy skal mandag møtes for å bli enige om felles standpunkt før toppmøtet i Brussel senere i uken.

Les også:

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Traktatendringer kan være klare før påske

  2. Euroledere setter av milliarder til vekstpakke

  3. - Et kolossalt steg for Europa

  4. EU-ledere krever at Berlusconi kutter

  5. Dokumentet som kan redde Europa