EU på tiggerferd i Beijing

EU håper ny finanspakt og beintøffe krav til Hellas imponerer Kina nok til å spytte inn penger for å snu gjeldskrisen.

PÅ TIGGERFERD: Kinas statsminister Wen Jiabao (i midten) ønsker EU-kommisjonens president Herman Van Rompuy (til venstre) og EU-president Jose Manuel Barroso velkommen til Beijing tirsdag.

DAVID GRAY
  • NTB
Publisert:

Tirsdag møtes EUs og Kinas ledere til toppmøte. EU-kommisjonens president José Manuel Barroso og EU-president Herman Van Rompuy er i Beijing for samtaler med statsminister Wen Jiabao og president Hu Jintao. Møtene vil domineres av gjeldskrisen i eurosonen, selv om også en rekke politiske saker står på tapetet.

EU forsøker å få Kina med sine enorme valutareserver til å bidra til å dempe gjeldskrisen i eurosonen.

Kinesiske ledere er svært bekymret for gjeldskrisen og mener den har nådd et «kritisk punkt». Men de har ennå ikke sagt de vil legge penger på bordet for å hjelpe EU.

– Kjøpe opp

I en kommentar i en av de statlige avisene foran toppmøtet ble det understreket at Kina ikke har planer om «å kjøpe opp» et gjeldsrammet Europa.

Det årlige toppmøtet tirsdag og onsdag skulle opprinnelig funnet sted før jul, men det ble utsatt på grunn av unntakstilstand i eurosonen og krisemøter i Brussel.

Også Tysklands statsminister Angela Merkel var for få uker siden i Beijing for å forsøke å overtale regimet til å hjelpe eurosonen. Ifølge sjefen for det statlige kinesiske investeringsfondet, Lou Jiwei, ba Merkel de kinesiske lederne om å kjøpe spanske og italienske gjeldspapirer, skriver nyhetsbyrået AFP.

Rydde opp

Budskapet fra Beijing har vært at Kina vurderer å hjelpe, men at Europa må gjøre mer for å rydde opp i eget hus før det kan bli aktuelt.

LES OGSÅ: Kina vurderer å gi mer hjelp til EU

Kinesiske ledere peker på at EU ikke bare må tenke på kortsiktige løsninger, men få på plass strukturelle reformer. Og siden Merkels besøk i Beijing tidligere i vinter, har hun fått presset gjennom en ny finanspakt om strengere budsjettkontroll i eurosonen. Kanskje kan finanspakten bidra til å få kineserne på glid. Det internasjonale pengefondet (IMF) advarer om at en opptrapping av gjeldskrisen vil ramme Kinas vekst.

Norske milliarder

Norge var før jul først ute med å strekke ut en økonomisk hånd til EU, gjennom å tilby 55 milliarder kroner i lån til IMF. En betingelse er at store land også bidrar. Siden da har blant andre Japan kommet på glid. Også USA har hintet om at de kan komme til å bidra, dersom EU-siden gjør mer selv. Eurolederne har lovet 150 milliarder euro i økte bidrag og skal etter planen stille med 50 milliarder til fra landene utenfor eurosonen.

Et G20-møte i slutten av februar kan bli avgjørende for å spikre nye innskudd til IMF, og dermed også for avklaring av et norsk bidrag, får NTB opplyst.

Solidaritet

IMF-sjef Christine Lagarde vil øke utlånskapasiteten til IMF med minst 500 milliarder dollar for å håndtere gjeldskrisen i eurosonen.

– En styrking av IMFs ressurser vil bidra til å sikre tilstrekkelig utlånskapasitet til å møte medlemslandenes behov for krisefinansiering, sier finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) til NTB.

– EU-landene er blant våre viktigste handels- og samarbeidspartnere. Norge ønsker å vise solidaritet med land i våre nærområder, som nå rammes av økonomisk krise, legger han til.

Les også

Fire spanske banker nedgraderes

Arne Treholt: Hellas er i ferd med å få et demokratisk problem

- Det er en lettelse for markedene

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Kina åpner for å hjelpe EU med gjeldskrisen

  2. Kina vurderer å gi mer hjelp til EU

  3. Euroledere setter av milliarder til vekstpakke

  4. Annonsørinnhold

  5. Draghi skryter av eurosonens brannslukning

  6. Kraftig press på Merkel foran EU-toppmøte