Norge er klare til å hjelpe EU

Finansminister Sigbjørn Johnsen er villig til å sende penger i retning de gjeldstyngede landene i Europa.

EURO I TRØBBEL: Landene i eurosonen har problemer med å komme opp med tilstrekkelig kapital for å stanse gjeldsspredningen. Sigbjørn Johnsen er villig til å stille opp. I kveld møter statsminister Jens Stoltenberg Tysklands forbundskansler Angela Merkel.

FRANK RUMPENHORST/JON HERLAND/MICHELE TANTUSSI
  • Jo Andre Aakvik
  • Anna Sandvig Brander
Publisert:,

- Norge har vært og vil være en god støttespiller for IMF, og hvis det skulle bli slik at man ønsker en ekstra innsats nå for at IMF skal spille en sterkere rolle, så er vi positive til det, sier Sigbjørn Johnsen.

Onsdag møtte han representanter for norsk finansnæring for diskutere gjeldskrisen i Europa og dens konsekvenser for norsk finansnæring.

På spørsmål fra E24 om Norge er klare til å skyte inn mer penger i Det internasjonale pengefondet (IMF) for å gjøre det mer handlingskraftig overfor problemene i Europa, svarte Johnsen:

- Da må vi gå til stortinget og be om tilslutning, men vi er i utgangspunktet positive til en styrking av IMFs rolle i dagens situasjon, sier Johnsen.

Da E24 møtte finansministeren for noen uker siden, i forbindelse med at den svenske statsministeren pekte på Norge som en mulig finansieringskilde for EUs krisefond (ESFS) , understreket Johnsen at pengefondet var Norges kanal for å hjelpe til i Europa.

Les også:

  • Reinfeldt: - Det norske oljefondet er interessant
  • Sigbjørn Johnsen: Oljefondet kan investere i EUs krisefond


IMF må på banen

Onsdag møtes eurosonens finansministre til nye samtaler om EFSF, etter at de tirsdag startet utmeislingen av detaljene i fondet.

Det synes nå klart at EU ikke er i stand til å stable på bena de 1.000 milliarder euro de satte som mål da de vedtok den store krisepakken i slutten av oktober.

Ifølge nyhetsbyrået Dow Jones Newswire skal det på finansministermøtet ha blitt presentert en analyse som anslår at EU selv klarer å stable på bena mellom 500 og 700 milliarder euro.

– Vi har ikke senket ambisjonene, men omstendighetene har forandret seg. Så fondet vil trolig bli på mindre enn 1 billion euro, sa Jean-Claude Juncker, statsminister i Luxembourg og leder for gruppen av finansministre fra eurolandene tirsdag kveld.

Eurolandene sender et tydelig signal om at andre også må være klare til å stille opp for å redde de svakeste eurolandene.

– Jeg mener land både i og utenfor Europa bør forberede seg på å øke ressursene til IMF slik at vi har nok ressurser totalt, sier den nederlandske finansministeren Jan Kees de Jager.

Italiensk redningspakke

Dow Jones Newswire skriver også, med basis i ikke navngitte kilder i EU og IMF, at det skal ha vært startet samtaler om en krisepakke for å hjelpe Italia ut av den pengeknipen landet skrus stadig hardere fast i.

Se E24s gjeldskart for å få et overblikk over gjeldskrisen i Europa.

Italia må nå betale mellom 7 og 8 prosent rente på nye statslån, og i løpet av de neste månedene må landet refinansiere over 500 milliarder euro.

Les også: Italias rente over 8 prosent for første gang noensinne

- Flere personer i eurosonen føler Italia allerede har nådd «a point of no return» og en redningspakke er uunngåelig, uavhengig av hva den nye regjeringen får til, sier en IMF-kilde, ifølge Six News, som siterer Dow Jones Newswire.

Pakken som pengefondet og EU nå diskuterer skal være på 400 milliarder euro, hvor EU skal stille med 300 milliarder euro og IMF med 100 milliarder.

Flere artikler

  1. Sigbjørn stoler på Angela og Nicolas

  2. - Europa for stort for IMF

  3. Eurolandenes brannmur blir på 800 milliarder euro

  4. Annonsørinnhold

  5. Oljefondet kan sette penger i krisefondet

  6. - Kan gi inntil 55 mrd. til kriselån