Legemiddelselskapene

Medisiner billigere i Norge enn i mange andre land

En sammenligning av prisene på 13 vanlige medisiner i 50 land viser at det norske prisnivået ligget 5,26 prosent under mediannivået.

Det er stor variasjon i prisene på like medisiner verden over. I Norge er mange medikamenter billigere enn i andre land.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:

I en undersøkelse kalt The Medicine Price Index 2019 som er foretatt av det britiske helseselskapet Medbelle, går det fram at det er store variasjoner i prisene for de samme medisinene i ulike land. En sammenligning mellom 50 land viser at Norge havner på en 27. plass på listen, med et prisnivå som ligger 5,26 prosent under medianprisen.

Det er Aftenposten som omtaler oversikten.

Prisnivået i Sverige ligger hele 23 prosent under medianverdien, men i Danmark er prisene 79,5 prosent over. Nederst ligger Thailand med en prisnivå 94 prosent under medianprisen. I USA ligger prisene på de vanlige medisinene hele 306 prosent over medianverdien.

Les også

Olav Thon gir én milliard til ny stiftelse

– Det er manglende konkurranse i USA og ingen god regulering. Legemiddelindustrien har mye makt. Medicare, en offentlig helseforsikring, har ikke lov til å forhandle med legemiddelindustrien. I Norge har myndighetene mer å si, forklarer medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket i Norge til Aftenposten.

De 13 medikamentene som er med i undersøkelsen, gjelder vanlige lidelser eller sykdom som diabetes, angst, potensproblemer, høyt kolesterol, hjertesykdom, fibromyalgi, astma, epilepsi, diabetes og depresjon.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Legemiddelselskapene
 2. Legemiddelindustrien
 3. Medisin
 4. Legemiddelverket

Flere artikler

 1. Første Giek-garantier til legemiddelselskap

 2. Betalt innhold

  Biotek-boom på Børsen: Så nærme er selskapene suksess

 3. Betalt innhold

  Slik vil de erobre verden med norsk nesespray og antibiotika

 4. Betalt innhold

  Børsprofil: Slik forbereder du deg på Nordic Nanovectors neste pengejakt

 5. Norge bør satse på vaksineproduksjon