Boligprisene

Eksperter om boligprisene: – Fortsatt stramt boligmarked

Eksperter mener boligprisene vil stige videre til tross for dystre renteutsikter. Onsdag kommer fasiten fra Eiendom Norge.

STRAMT: Det er høy etterspørsel relativt til tilbud i boligmarkedet.
 • Emma Rød Husøy
Publisert: Publisert:

I juni fikk vi en dobbel renteheving fra Norges Bank. På grunn av høy etterspørsel relativt til tilbud i boligmarkedet vil vi imidlertid fortsatt se en sesongjustert oppgang i boligprisene, ifølge eksperter.

Onsdag klokken 11, slipper Eiendom Norge boligstatistikken for juli.

Sjeføkonom i Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov, forteller til E24 at vi vil få en mer moderat prisvekst nå enn det vi så tidligere i år.

MINDRE FALL: Sjeføkonom i Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov, sier han tror prisene har falt mindre i juli enn det som er normalt for sesongen.

– Vi har et fortsatt stramt boligmarked og høy etterspørsel. Derfor tror vi til tross for renteoppgangen at det er rom for positiv prisvekst når vi ser gjennom sesongmønsteret, sier Hov.

Handelsbanken forventer en sesongjustert oppgang på 0,3 prosent fra juni til juli.

Hov forteller at Handelsbankens sesongfaktor for juli er omtrent minus 1 prosent. Det betyr at anslaget for nominell (ujustert) prisendring blir minus 0,7 prosent. Det er normalt med nominell nedgang i juli, sier sjeføkonomen.

– Renteoppgangen skjer i en situasjon hvor vi har høy nominell lønnsvekst og veldig lav arbeidsledighet, som begge er viktige forhold på etterspørselssiden. Når vi ser dette opp mot en begrenset tilbudsside, så tror vi prisen vil kunne stige noe videre, legger han til.

Norges Bank hevet senest i juni styringsrenten og varslet at flere renteøkninger er på vei. Prognosen innebærer at styringsrenten øker til rundt tre prosent frem mot sommeren neste år.

Roer seg

Sjeføkonom i DNB Markets, Kjersti Haugland, understreker på sin side at renteutsiktene vil ha betydning for boligprisene nå og fremover.

TALER IMOT: Det lave volumet av boliger vil presse prisene oppover, forteller sjeføkonom i DNB Markets, Kjersti Haugland.

– Vi har en forventning om en sesongjustert oppgang på 0,2 prosent. Det vil i så fall være en litt svakere prisvekst enn det vi så i juni, med 0,3 prosent, sier Haugland.

DNB Markets vil ikke komme med et estimat for nominelle (ujusterte) priser, fordi de antar at sesongfaktoren ikke er helt konstant.

Haugland forteller at den store prisveksten vi så tidligere i år har avtatt.

– Bak forventningen om at det har roet seg på prisfronten er i hovedsak den renteoppgangen som har funnet sted siden september i fjor og ikke minst signalene til Norges Bank om at rentetoppen blir høyere.

Det som imidlertid taler imot en nedgang i priser er det lave volumet av boliger, konstaterer sjeføkonomen.

SLITER: De unge kan slite med å både få kjøpt og leid bolig, sier administrerende direktør i Privatmegleren, Grethe Wittenberg Meier.

Sjeldent lavt tilbud

Administrerende direktør i Privatmegleren, Grethe Wittenberg Meier, forteller at det er et sjeldent lavt tilbud av boliger.

– Juli er vanligvis en dårlig måned prismessig, men dette dempes noe av det lave tilbudet, sier hun.

De små leilighetene er spesielt attraktive.

– I tillegg er mange investorer på banen nå som leiemarkedet er under press, særlig i Oslo-området, forteller meglertoppen.

– Dette presser prisene opp ytterligere.

Les også

Fall i prisene på Obos-boliger

Les også

Meglertopper: Legger ikke mye vekt på juli-dupp

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Boligprisene
 2. Boligpriser
 3. Boligprisstatistikk
 4. Eiendom Norge
 5. Kjersti Haugland
 6. Marius Gonsholt Hov
 7. Grethe Meier

Flere artikler

 1. Overrasket over boligmarkedet: – Det er unormalt

 2. Fall i prisene på Obos-boliger

 3. Betalt innhold

  Eksperter: Dette vil skje i boligmarkedet fremover

 4. Boligprisene sank med 0,3 prosent i juni

 5. Sjeføkonomer om inflasjonstallene: – Ligger an til nytt dobbelt rentehopp