Overblikk: Renta skal opp, børsene går ned og Ap varsler coronagransking

Publisert: Publisert:

Det er kanskje ikke bare jeg som har kjent på at valgkampen har tatt seg opp denne uken.

Politikere, næringslivet, organisasjoner og media har samlet seg i Arendal, mens klima fortsetter å få oppmerksomhet i de politiske debattene.

De siste dagene har også vært preget av utviklingen i Afghanistan, og Talibans lynoffensiv mot Kabul.

I markedet har verdens børser falt fra rekordhøydene sine, mens investorer forbereder seg på en verden uten krisegrep fra USAs mektige sentralbank.

Midt oppi det hele har også Norges Bank kommet med nye hint om fremtiden for styringsrenten.

Her skal du få et overblikk over uken som har gått.

Solid start på året for Oljefondet

Også Oljefondet var representert i Arendal denne uken, der leder Nicolai Tangen la frem resultatene for halvåret som har gått.

Han kunne rapporterte om en solid avkastning på 990 milliarder kroner for fondet – eller 9,4 prosent.

Den første halvdelen av året har vært preget av børsoppgang, med stadig nye rekordnoteringer for indeksene på Wall Street. Og det var aksjeinvesteringene, spesielt innen energi og finans, som bidro positivt for Oljefondet.

Det samme gjorde også en heldig tastefeil.

Feilen gjorde at det i ett tilfelle ble kjøpt inn flere aksjer enn planlagt i et selskap. Denne aksjen klatret, og resultatet ble en gevinst på 582 millioner kroner.

Oljefondet opplyser ikke om hvilke selskap det gjelder, og Nicolai Tangen har understreket at «positive feil er like problematiske som de negative».

Børsene faller, mens renta skal opp

Verdens børser har altså vaket rundt rekordhøye nivåer den siste tiden, men denne uken var det tidvis dårlig stemning.

Det hele startet da USAs sentralbank offentliggjorde referatet fra sitt forrige rentemøte onsdag kveld. Der kom det signaler om at sentralbanken kan komme til å trappe ned på verdipapirkjøpene sine tidligere enn først antatt.

Disse kjøpene blir gjort for å sende penger inn i markedet, og ble innført som et krisetiltak i møte med viruspandemien. Nå frykter investorer at nedtrappingen kan komme for fort, mener flere eksperter.

Det kom også nye signaler fra sentralbanken her hjemme denne uken. Norges Bank, og sentralbanksjef Øystein Olsen, innfridde brede forventninger da han holdt nullrenten i ro – og gjentok at neste renteheving sannsynligvis kommer neste måned.

Og etter dette har sentralbanken signalisert at rentehevingene kan komme på løpende bånd: i desember, mars og i juni.

Ap varsler full gransking av coronastøtten

E24 har kartlagt tilskuddene norske bedrifter fikk fra staten i kjølvannet av viruskrisen. Den viser at bedriftene kunne tilbakebetalt et milliardbeløp – uten å gå med underskudd.

Denne uken varslet Arbeiderpartiet, og nestleder Hadia Tajik, at de vil sette i gang full gransking av all økonomisk krisehjelp – dersom partiet sikrer seg regjeringsmakt.

Og det kommer til å inkludere kontantstøtteordningen til de norske bedriftene.

Finansminister Jan Tore Sanner sier på sin side at han er enig at det trengs en evaluering, men forsvarer samtidig viruskrisepakkene fra regjeringen.

Han understreker at det var en enorm usikkerhet på våren i fjor, og mener at «bildet ville sett mye mørkere ut i dag» uten massive og raske tiltak.

  • Denne uken kom det frem at tre at av de største elsparkesykkel-aktørene har gått sammen om å stevne Oslo kommune, med mål om å stanse makstaket på 8.000 sparkesykler i hovedstaden.
  • På Oslo Børs har oppdrettskjempen Salmar kastet seg inn i kampen om lakseselskapet Norway Royal Salmon. Fra før har også havbrukskonsernet NTS bydd på selskapet.
  • Fra makroverdenen viser tall at den norske fastlandsøkonomien har klatret tilbake til nivået før pandemien, noe SSB omtaler som «en milepæl». Veksten i andre kvartal landet på 1,4 prosent.
  • I USA har det amerikanske biltilsynet åpnet etterforskning av Teslas autopilot. Det gjelder systemet i både Model Y, X, S og 3, og kommer etter flere tilfeller der en Tesla har kjørt inn i biler på ulykkessteder.

På E24 denne helgen kan du blant annet bli bedre kjent med sjeføkonom Kari Due Andresen, som snart melder overgang fra Handelsbanken til Akershus Eiendom.

Du kan også lese mer om den norske hedgefondforvalteren Ole Andreas Halvorsen, som er ukens navn på E24.

På vei inn mot helgen vil jeg gjerne anbefale deg en podcast om en tre år gammel svindelsak på Wall Street.

Denne høsten skal nemlig saken mot Elizabeth Holmes – grunnleggeren av det omstridte blodprøveselskapet Theranos – opp for retten i USA.

For noen år siden ble hun hyllet som en av Silicon Valleys kommende stjerner, som en ny Steve Jobs, før alt falt sammen og Theranos måtte stenge dørene i 2018. Problemet var nemlig at teknologien til selskapet ikke fungerte.

Det var Wall Street Journal som først oppdaget svindelen, og ABC News har laget podcastdokumentaren med navnet «The Dropout».

Podcasten tar for seg livet til Holmes, den årelange etterforskningen av Theranos, og skal etter hvert følge rettssaken mot henne fra slutten av august.

Ønsker deg en god helg!

Har du noen tanker om Overblikk? Send meg gjerne dine tilbakemeldinger til ine@e24.no eller til overblikk@e24.no.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om