Silje (25) skal kjøpe sin første bolig: Rekordlav rente kan gjøre det lettere for flere

Norges Banks historiske rentekutt kan gi flere mulighet til å komme seg inn på boligmarkedet. Førstegangskjøperne kommer best ut, mener meglertopp.

Silje Bonden (25) og Emil Norderhaug (23) leter etter bolig mens markedet har kjølnet litt, og renten er på et rekordlavt nivå.

Krister Sørbø
 • Nora Rydne
Publisert: Publisert:

– Det er jo bra, men man må være forberedt på at den kan gå opp igjen en gang og ikke bare slappe helt av, sier Silje Bonden (25).

Hun er på vei inn til visning på Grünerløkka i Oslo sammen med Emil Norderhaug (23) samme dag som Norges Bank kuttet styringsrenten til null prosent – et historisk kutt i Norge. Flere banker har allerede varslet lavere boliglånsrente, og økonomer tror vi kan få rimeligere lån i lang tid.

Bonden har vært på utkikk etter sin første bolig i noen måneder, og planen er at Norderhaug skal leie hos henne. Selv om renten er satt ned, tror hun ikke det blir aktuelt å ta opp høyere boliglån.

– Jeg holder meg på det nivået jeg er på – jeg vil jo betale minst mulig på lån, og jeg kan få en fin leilighet for det jeg har nå, sier Bonden.

– Ja, vi har funnet mange som er fine, skyter Norderhaug inn.

Silje Bonden synes det er bra at renten skal ned, men tror ikke det blir aktuelt å ta opp mer lån av den grunn.

Krister Sørbø

Merker roligere marked

I Sentralbankens oppdaterte økonomiske prognose går det frem at de tror bankenes boliglånsrenter kan falle helt ned til 1,75 prosent de neste årene. De regner også med et boligprisfall på 1,8 prosent i år før de begynner å ta seg opp igjen – tross den overraskende prisstigningen på 0,5 prosent i april.

Bonden og Norderhaug har merket at boligmarkedet har vært ganske rolig, tross at det har blitt noen tapte budrunder i løpet av boligjakten.

Les også

Danske Bank kutter boliglånsrenten

– Det fleste har blitt solgt til prisantydning eller rett over, og vi har også sett at mange leiligheter blir liggende til salgs lenge, sier Bonden.

– En del har også blitt tatt av markedet og blitt lagt ut på nytt, sier Norderhaug.

Les også

Økonomer etter Olsens rentekutt til null: Spår lave boliglånsrenter lenge

Tror flere slipper inn på markedet

Administrerende direktør Grethe Meier i Privatmegleren mener det utelukkende er positivt at renten nå settes ned, og venter også at bankene vil følge på og tilby lavere rente på boliglån. Hun mener markedet er spesielt gunstig for unge som skal inn på markedet for første gang.

– De er kanskje de heldigste – lave renter gir dem en god mulighet. Boliglånsforskriften ... Ja, jeg skal ikke si at den er skrotet, men den er jo nesten det. Med de store avvikskvotene slipper mange de høye kravene til egenkapital, sier Meier, og viser til at bankene midlertidig har fått utvidet kvoten de har for å kunne gjøre unntak fra kravene i boliglånsforskriften fra mellom 8 og 10 prosent til 20 prosent under coronakrisen.

Hun peker også på at lav rente vil gi flere langt bedre grunnlag for å betjene lån.

– Det gjør det mulig for langt flere å komme inn på markedet, og det er positivt.

Meier peker også på at den lave renten er gunstig for boligeiere som er permitterte eller arbeidsledige som følge av coronakrisen.

– Med lave renter kan de håndtere boliglånet sitt selv på dagpenger, sier Meier.

Kan gi ekstra hytte-dytt

Også hyttemarkedet kan få ekstra fart av rentekuttet, ifølge DNB Eiendoms segmentsjef for hytter Tone Cecilie Krange.

– Det har vært en ekstrem interesse for hytter i det siste. Det siste som har skjedd nå kan forsterke det. En ytterligere rentenedsettelse er en god ting, det gjør at hyttemarkedet ruller videre, sier Krange.

Nå er det spesielt sjøhytter det er stor etterspørsel etter, men folk ser seg også om etter fjellhytter i områder som også kan tas i bruk i sommerhalvåret, ifølge Krange.

– Flere som tenkte på å kjøpe fritidseiendommer i utlandet, ser nå at reise kan bli utelukket dette året, og at flyprisene kanskje skal opp fremover. I tillegg er euroen veldig høy. Da går de kanskje heller «all in» på hytte i Norge, sier Krange.

Les også

Overraskende oppgang i boligprisene

Les også

Norges Bank kutter renten til null for første gang

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Boliglån
 2. Boligmarkedet
 3. Styringsrenten
 4. Rente
 5. Hyttemarked
 6. Boliglånsforskriften
 7. Grethe Meier

Flere artikler

 1. Eksperter om bolighøsten: Tror boliglånsforskriften vil hindre «ellevill prisvekst»

 2. Økonomer etter Olsens rentekutt til null: Spår lave boliglånsrenter lenge

 3. Tror hytteforbudet kan ha endret hyttemarkedet

 4. Annonsørinnhold

 5. Meglertopp frykter boliggrep vil ramme førstegangskjøpere

 6. Sanner vurderer boliggrep: – Boligmarkedet har tatt seg raskere opp enn vi trodde