Slik reagerer økonomene på rentebeslutningen

Olsen holder den rekordlave styringsrenten i ro – for denne gang. Men får Norge nok et rentekutt før året er omme? Flere sjeføkonomer sier ja, mens andre er uenige.

VENTER DESEMBER-KUTT: Sjefsøkonom Øystein Dørum i DNB Markets tror vi får nok et historisk rentekutt allerede i desember. Andre er ikke like sikre.
Publisert:

– Det var priset inn lovlig lav sannsynlighet for at Norges Bank skulle kutte nå. Men det var ikke en «non-event», sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets.

Det ble som samtlige i E24s renteråd og andre prognosemakere ventet seg: Norges Bank holder styringsrenten uendret fremfor å senke den ytterligere, bare seks uker etter at vi fikk historiens laveste styringsrente på 0,75 prosent.

Helt skråsikkert var utfallet ikke, som Dørum påpeker: Sentralbanken har varslet at nye kutt kan komme.

Og siden forrige rentemøte har en håndfull triste makrotall blant annet fortalt oss at arbeidsledigheten stiger mer enn anslått, og at nordmenns shoppelyst har svekket seg overraskende mye.

Les også

Norges Bank rører ikke renten

Tror på desember-kutt

Neste og siste rentemøte i år avholdes i desember. Da vil Norges Bank få enda mer informasjon om den norske økonomien å lene seg på i sin beslutning.

– Nå holder vi en knapp på at de kutter i desember, sier Dørum:

– Norges Bank har selv sannsynlighetsovervekt for nytt rentekutt, som følge av at norsk økonomi går dårligere, arbeidsledigheten er på vei opp og prisveksten avtar. Det er ikke gitt at det kommer i desember, men samlet sett har utviklingen vist noe svakere siden sist.

– Av tallene som har kommet siden deres forrige anslag, så er det nedsiden som har markert seg – ikke oppsiden, sier Dørum, og viser blant annet til de skuffende shoppingtallene.

VENTER IKKE DESEMBERKUTT: Sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank ser hittil ingen holdepunkter for et nytt, historisk rentekutt i desember.
SER IKKE JULE-KUTT: Senioranalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

– I tillegg er pengepolitikken rundt oss blitt mer ekspansiv. Svenskene har trappet opp sine obligasjonskjøp. Den europeiske sentralbanken snakker nå om at nullrente er en mulighet, og vi tror de også vil trappe opp sine obligasjonskjøp, sier Dørum.

Et argument som taler mot rentekutt, er imidlertid at kronen har blitt svakere, påpeker han.

Les også

Renterådet: Spår minusrente i Norge i 2017

– Ingen grunn til å vente kutt

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank er heller ikke overrasket over at renten holdes i ro. Men han tror, i motsetning til Dørum og Syed, at den også står urørt til jul.

– Bildet er det samme som spetember. Sånn som det ser ut nå er det ingen grunn til å vente rentekutt i desember, sier Jullum til E24.

Shakeb Syed, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets.

Heller ikke sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea tror på desemberkutt.

– Vi holder på anslaget om uendret rente på rentemøtet i desember, med mindre det nå skulle tikke inn langt svakere tall enn ventet, skriver han i en kommentar.

Bruce viser til at rentebanen fra september viste høy sannsynlighet for lavere styringsrente i 2016 – men lav sannsynlighet for et kutt allerede i desember.

Les også

Her tror de at den svake krona vil føre til storinnrykk

– Betydelig styrket tro på desemberkutt

Og tross noe svakere økonomiske tall enn ventet de siste ukene, ser Bruce ingen tegn på at dette renteløpet endres.

Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 tror derimot på desember-kutt. Han tolker Norges Banks tone som «ganske så dueaktig».

Oslo 20110808. Knut Anton Mork, sjeføkonom i Handelsbanken Foto: Nils Bjåland/VG.

– Vår tro om rentekutt med 25 basispunkter i desember styrkes betydelig av dette, skriver Syed i en kommentar.

Han synes det er rart at markedene ikke har reagert sterkere på det han oppfatter som klare rentekutt-hint.

– Trolig vil de gjøre det etter at Olsen verbalt gjentar den duaaktige retorikken som Banken allerede har skrevet i beslutningsnotanene som er lagt ut på dets hjemmeside, skriver Syed.

– Forventet klarere signaler

Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken har satt sannsynligheten for desember-kutt til 50 prosent. Han holder på anslaget.

– Dette var litt mindre dueaktig enn ventet. Norges Bank trekker frem det finanspolitiske kortet, sier at budsjettet er mer ekspansivt enn ventet og at det vil gjøre opp for svakheten vi har sett i privatkonsum og i arbeidsmarkedet, sier han til E24.

– Sannsynligheten for kutt i desember, som vi har satt til 50 prosent, tror vi holder. Men det kom ingen nye indikasjoner på at renten vil bli kuttet i desember nå. Vi forventet klarere signaler, fortsetter Mork.

Les også

Norges Bank rører ikke renten

Les også

Spår minusrente i Norge i 2017

Les også

Yellen: – Absolutt mulighet for renteøkning i desember

Publisert:
Gå til e24.no