Le Pen erkjenner nederlag

Emmanuel Macron (39) blir Frankrikes neste president. Marine Le Pen har erkjent nederlag.

VINNER: Emmanuel Macron blir Frankrikes neste president.

Foto: Lionel Bonaventure AFP
  • Caroline Grundekjøn
  • NTB
Publisert:

Det var en svært ydmyk 39-åring som holdt sin første tale som nyvalgt president søndag kveld.

– Jeg vil bekjempe den splittelsen som er en trussel mot Frankrike. Jeg vil tjene dere med ydmykhet, sa Macron, vel vitende om at nesten 11 millioner av hans landsmenn hadde stemt på Nasjonal fronts Marine Le Pen.

Litt over klokken 20 søndag kveld erkjente hans Le Pen nederlag i presidentkampen.

Le Pen sier at hun har ringt sin motkandidat Emmanuel Macron for å gratulere med seieren og ønske lykke til, skriver blant andre Reuters.

– Frankrike har stemt for kontinuitet, sa presidentkandidaten til ytre høyre-partiet Nasjonal Front da hun talte til sine tilhengere like etter klokken 20 søndag kveld.

Det skjedde etter at AFP publiserte en prognose som viser at Macron ligger an til å få rundt 65 prosent av stemmene i andre valgomgang.

Le Pen sier hun vil stå i front i kampen i det franske parlamentsvalget i juni, og lover at partiet skal være den viktigste opposisjonsstemmen i fransk politikk fremover.

Hun sier videre at hun ønsker å skape en ny politisk bevegelse og ber aller franske «patrioter» til å slutte seg til den.

– Seier for EU

Frankrikes statsminister Bernard Cazeneuve fastslår allerede at Macron har vunnet presidentvalget, melder NTB.

I en pressemelding skriver statsministeren at prognosene vitner om klartenkte velgere som avviser «ytre Høyres dødelige prosjekt». Han kaller også prognosene en omfavnelse av EU.

Storbritannias statsminister Theresa May og Tysklands statsminister Angela Merkel har allerede gratulert Macron med seieren.

TAPTE: Ytre høyre-kandidat Marine Le Pen tapte den andre valgomgangen i Frankrike.

Foto: François Mori AP

– Statsministeren sender varme gratulasjoner til påtroppende president Macron, heter det i en uttalelse fra Mays kontor.

– Frankrike er en av våre nærmeste allierte, og vi ser fram til å arbeide sammen med den nye presidenten om en lang rekke spørsmål vi begge prioriterer, står det videre.

Merkel sier Macrons seier er en seier for et sterkt EU.

Frankrike og Tyskland regnes som motoren i EU-samarbeidet. Macron er en svoren tilhenger av unionen og har tatt til orde for å styrke samarbeidet. Da er Angela Merkel den naturlige partneren.

Publisert:

Flere artikler

  1. Styrket euro etter Macron-seier

  2. Valgseier til Macron – men få velgere møtte opp

  3. Macron tatt i ed som Frankrikes yngste president noensinne

  4. Annonsørinnhold

  5. EU gratulerer Macron med avansement i valget

  6. Schulz om valget i Nordrhein-Westfalen: – Et sviende nederlag