Kronekursen

Kronekollaps – dollar har blitt én krone dyrere i dag

Den laveste oljeprisen siden 2003 på 26 dollar fatet gjør at kronen stuper videre. Etter full kollaps onsdag kveld koster en dollar nå en hel krone mer enn dagen før.

NTB Scanpix
 • Kjetil Malkenes Hovland
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Kronekursen har den siste uken nådd stadig nye bunner. Kronen var allerede veldig svak ved nyttår, og etter coronakrisen har den syknet fullstendig inn.

Euroen og dollaren er mer enn to kroner dyrere enn ved inngangen til 2020.

Etter oljeprisfallet til 25,30 dollar fatet koster en euro rekordsvake 12,37 kroner, en svekkelse på 90 øre fra dagen før. Ved nyttår var kursen 9,83 kroner. Euroen lå stort sett på under åtte kroner frem til slutten av 2013, men har de siste årene stort sett ligget på mellom åtte og ti kroner.

Dollaren ligger onsdag kveld på 11,44 kroner, en krone under nivået fra dagen før. Det skal også nevnes at dollar for første gang passerte elleve kroner onsdag ettermiddag.

Ved nyttår var dollaren verdt 8,76 kroner. Dollaren lå stort sett på rundt seks kroner i perioden 2009 til 2014, men har etter det ligget i området åtte til ni kroner.

Det britiske pundet handles nå for mer enn 13 kroner for første gang siden 2016. Et pund koster i skrivende stund 13,19 kroner. Det er en svekkelse på 61 øre fra dagen før.

Les også

Coronanedturen vil ingen ende ta: Ny bunn mot euro

– Mulig det blir enda verre

– Vårt budskap den siste tiden er at det er mulig at det blir enda verre for kronen grunnet oljeprisen, sa Nordea Markets-analytiker Joachim Bernhardsen til E24 tidligere onsdag.

– Det handler om at Opec og Russland varsler økt produksjonen. Oljemarkedet kommer til svømme over av olje, sier han.

Den dyre kronen rammer også import av varer til Norge. Arcus, som blant annet leverer vin og sprit til Vinmonopolet og taxfreebutikkene, sa onsdag at de vurderer høyere priser på grunn av den svake kronen.

«Valuta fortsetter å være en utfordring. Den siste uken har den norske kronen svekket seg til et historisk lavt nivå, og vi jobber med pristiltak», skrev Arcus i en børsmelding.

Les også

Arcus sliter med svak krone: Kan gi dyrere alkohol

Svakere krone gjør også lån i euro mye dyrere for norske bedrifter. Noen bedrifter tar opp slike lån fordi de har mye utgifter i euro. På den andre siden vil inntektene i euro øke på grunn av den svake kronen. Dette er imidlertid ikke tilfelle for alle, fordi mange selskaper har svake eller fraværende inntekter fordi store deler av samfunnet er stengt ned grunnet coronaviruset.

– Dette gir et press på importert prisstigning og kan gjøre det utfordrende for enkelte, sier Bernhardsen.

Les også

Dollar og euro nesten to kroner dyrere enn ved nyttår

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Kronekursen
 2. Kronekurs
 3. Norsk krone
 4. Euro
 5. Dollar
 6. Oljepris

Flere artikler

 1. Coronanedturen vil ingen ende ta: Ny bunn mot euro

 2. Kan gi dyrere mat og klær: Kronen svekkes etter nytt fall i oljeprisen

 3. Kronen svekkes bredt med oljekollapsen

 4. Kronens dramatiske nedtur: Svekket 14 prosent siden nyttår

 5. Tror kronestyrkingen kan ta pause