ELENDIG UKESLUTT: Nytt ras på Wall Street

Oljepris ned mot 70 dollar og europeisk gjeld sender børsene i USA ned nok en gang. Men uken endte totalt i pluss.

Publisert:

Ukens siste børsdag endte med nok en nedtur på børsene i USA. Ved børsslutt var Dow Jones-indeksen ned 1,5 prosent til 10.623 poeng. Den bredere S&P500-indeksen endte dagen ned 1,85 prosent.

Nasdaq hadde en enda svakere dag, og endte ned 2 prosent til 2.347 poeng.

Til tross for børsfall både torsdag og fredag, endte uken sett under ett med oppgang. Siden børsslutt forrige fredag er Dow Jones opp 2,3 prosent og Nasdaq er opp 3,6 prosent.

Den største taperen på New York Stock Exchange fredag ble videokjeden Blockbuster (som vel i dag ikke har mange VHS-filmer i hyllene). Blockbuster endte dagen ned 19 prosent.

Oljeprisen mot 70 dollar

Fallet kommer i det oljeprisen faller til sitt laveste nivå på tre måneder.

På råvarebørsen i New York endte oljeprisen (amerikansk lettolje) ned 3,8 prosent til 711,61 dollar. Oljeprisen synker på nervøsiteten i markedet som følge av uroen rundt Hellas og Europa. Prisen har ikke vært lavere på 3 måneder.

- Investorene er lite risikovillige i denne tiden, og flere trekker seg ut av papirer med olje, sa oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets til E24 fredag ettermiddag.

Rødt i Europa

Oljeprisen og børsen faller etter nok en svak børsdag i Europa. Børsene i Spania og Italia fikk det største kursfallet fredag. I Spania hadde Ibex-55-indeksen over ledende spanske aksjer falt med 6,64 prosent da børsen i Madrid stengte fredag. I Milano i Nord-Italia gikk kursene ned med 5,26 prosent.

Porteføljeforvalter Jerome Heppelmann i Old Mutual Focused Fund har en grei forklaring på hvorfor børsene i USA faller videre.

- De prøvde dette sjokk og frykt-nummeret (shock-and-awe-number) sitt etter forrige helg og gjennom uken har folk fordøyd det store tallet. De har sett at; ja, dette er et stort tall, men det man egentlig gjør er å løse et gjeldsproblem med mer gjeld. Og det fremstor ikke som solid, sier forvalteren til nettstedet Marketwatch.

Nedtur i Oslo

Oslo Børs endte uken siste dag med et fall i hovedindeksen på 3,4 prosent. Indeksen endte dermed på 362,5 poeng.

- Markedet falt på relativt lavt volum i dag. Vi har en inneklemt dag med lite nyheter, og det sørger for at utlendingene spiller en større rolle enn normalt, sier meglersjef Ulf Leinebø i Nordea.

Bedre enn ventet

En rekke positive makrotall har så langt ikke maktet å stagge nedturen. Da børsen åpnet ble det lagt frem bedre enn ventet statistikk for detaljhandelen i USA. Handelen steg med 0,4 prosent i april og overgikk med det ekspertenes forventninger på 0,2 prosent.

Les også: Nytt godt tegn for USA

Publisert: