Hydro og Sevan leder an på børsen
Aksjemarkedene har en avventende holdning til den treårige hjelpepakken på 110 milliarder euro til Hellas, som ble klar søndag.
Oslo Børs er opp 0,2 prosent til 383,9 poeng i 14.46-tiden.
Hydro
OSE
NHY
stiger 1,2 prosent til 46,35 kroner etter at det søndag meldte om kjøp av Vales aluminiumsvirksomhet.
Prisen er 4,9 milliarder dollar, som består av en kontant betaling på 1,1 milliarder dollar, en eierandel i Hydro på 22 prosent i form av nye aksjer, pluss overtagelse av gjeld.
"Avtalen er strategisk attraktiv for Hydro, og gitt den fornuftige prisen bør den være innvannende til verdien over tid", heter det i en oppdatering fra Pareto som gjentar en kjøpsanbefaling på Hydro med kursmål 60 kroner.
Stiger på kontrakt
Sevan Marine
OSE
SEVAN
melder mandag om en intensjonsavtale med E.ON Ruhrgas for FPSO Sevan Voyageur til en verdi på 535 millioner dollar over fem år.
- Kontrakten er veldig bra. Sevan får veldig god avkastning på enheten og det indikerer et taktskifte i forhold til kontraktene de historisk har inngått, sier analytiker Pål Dahl i First Securities.
Sevan-aksjen stiger 6,4 prosent til 9,22 kroner.
- De som har vært negative til aksjen har ment at Sevan ikke ville være i stand til å sikre en god kontrakt på denne enheten. Det synes jeg i aller høyeste grad de klarer. Type kontrakt og lengde er veldig bra, sier Dahl som har en kjøpsanbefaling på Sevan Marine. Han vil oppjustere estimatene.
- Jeg vil si det øker vekstpotensialet til selskapet, at de skal klare å skape verdi gjennom nye kontrakter. De viser her at de ikke selger seg på billigsalg.
Sevan melder også mandag at det har inngått avtale om bankfinansiering på tilsammen 525 millioner dollar til bygging av sin andre borerigg.
TGS får juling
TGS-Nopec
OSE
TGS
faller 0,5 prosent til 113,30 kroner. Seismikkselskapet melder mandag at rigghavariet og det påfølgende oljeutslippet i Mexicogulfen påvirker Justice-undersøkelsen.
Dahl i First kaller kursfallet en "overreaksjon".
- Aksjen er ned rundt 16 kroner på to dager. Jeg regner meg til at den reelle effekten er mer én krone per aksje. Skal man prise aksjen ned så mye som dette, må man tro på et langsiktig forbud mot boreaktivitet i Mexicogulfen, sier Dahl.
- Gitt underskuddet på handelsbalansen og arbeidsledigheten i USA tror jeg tror det blir for tøft med en sånn regelendring.
Dahl påpeker at det i dag er restriksjoner på oljeaktivitet i California-regionen etter en blow-out i 1969.