PROFESSOR THORE JOHNSEN: Thore Johnsen gir Oljefondet skryt etter kriseår

På tross av de store tapene i fjor, har Oljefondet faktisk tjent bra på aksjeplasseringene sine.

NHH-professor Thore Johnsen sier norske banker har klart seg bedre gjennom finanskrisen enn amerikanske banker, og at det derfor er mindre behov for nye reguleringer her.
Publisert: Publisert:

Oljefondet tapte på alle bauger og kanter i 2008, og totale tap ble 633 milliarder kroner. Mesteparten av tapene skyldes at markedene generelt falt, men fondet tapte også mye på sine egne investeringsvalg, såkalte aktive posisjoner. Totalt tapte fondet snaut 90 milliarder kroner på sine egne investeringer.

Av dette var litt over 20 milliarder tap på aksjeinvesteringer, og snaut 70 milliarder tap på rentepapirer.

Forskning gir også sterke indikasjoner på at det er vanskelig, eller umulig, å tjene penger på aktiv forvaltning. Mange har derfor tatt til orde for at fondet bør miste muligheten til å drive aktiv forvaltning totalt. Alternativet er å investere fondet på linje med ulike indekser.

Forhastet

Professor Thore Johnsen mener dette er forhastet.

- Fondet har jo gjort det bra på aksjesiden. Siden oppstart i 1998 har fondet totalt tjent 6 milliarder på aktiv forvaltning på aksjer, sier Johnsen, som også sitter i Finansdepartementets strategiråd for Oljefondet.

Selv i fjor kom mesteparten av tapene på aksjesiden av at Oljefondet deltok på noen av emisjonene i de store amerikanske bankene, blant annet i AIG og Lehman Brothers.

Størrelse og horisont

Johnsen mener fondet har to viktige egenskaper som gjør det egnet til aktiv forvaltning: størrelse og horisont.

- Fondet er jo veldig stort. Det er ikke alltid en fordel i aksjemarkedet, men det får jo tilgang til mange av de beste forvalterne, og kan forhandle seg frem til gode betingelser, sier Johnsen.

Det har også en lang investeringshorisont. I teorien skal fondet vare evig, og bidra med avkastningen til de årlige statsbudsjettene.

- I tillegg skal jo fondet være en aktiv eier. Det fordrer analyse av virksomhetene. Derfra er veien utrolig kort til en viss aktivitet i forvaltningen, sier Slyngstad.

Skeptisk til renter

På rentesiden er imidlertid Johnsen langt mer skeptisk til aktiv forvaltning.

- Oljefondet hadde eventyrlige resultater en god stund, og det burde kanskje ringt en bjelle. Men i fjor smalt det skikkelig, sier han.

Han mener det er langt vanskeligere å oppnå gode resultater over tid på investeringer i obligasjoner.

- I realiteten er det en dominerende risikofaktor på rentesiden: kreditt. Når det går dårlig, går det dårlig over hele linjen samtidig. All diversifisering forsvinner, sier Johnsen.

Under kredittkrisen i fjor falt verdiene av alle mulige obligasjoner, bortsett fra statsobligasjoner.

Oljefondet presenterer resultatene for 1. kvartal i år onsdag. E24 dekker saken fra klokken 10.

Les også: Oljefondet tapte 633 milliarder i 2008

Flere nyheter på E24.

Publisert:
Gå til e24.no