OKTOBERFEST: Knallmåned for børsinvestorene

Risikoviljen er på fremmarsj, sier Oslo Børs.

Oslo Børs steg 6,1 prosent i oktober.

JON HERLAND/E24
Publisert:,

- Aktiviteten i markedet er i bedring, og vi begynner å nærme oss stemningen som var i markedet i tiden før finanskrisen inntraff høsten 2008, sier kommunikasjonssjef Guro Steine i Oslo Børs til E24.

For oktober ble en sterk måned for investorene på Oslo Børs, og hovedindeksen ble sendt opp 6,1 prosent. Samtidig klatret indeksen opp til 404,62 poeng, som er det høyeste nivået siden september 2008.

Handler for 7,3 milliarder per dag
I takt med den økte optimismen har også aktiviteten økt, både i volum og antall transaksjoner.

Statistikken viser at hittil i år har antall transaksjoner vært på 76.000 per dag. Det er en økning på 10 prosent sammenlignet med samme fjorårsperiode.

Hver dag har det hittil i år blitt handlet det for 7,3 milliarder kroner. Til sammenligning lå tilsvarende gjennomsnitt per dag i fjor på 6,0 milliarder kroner.

- Det er registrert noe oppgang siden i fjor. Det henger sammen med bedrede markedsforhold. Økt positivitet i markedet bidrar til økt omsetning og risikovilje, sier Steine til E24.

Selv om trenden er stigende, er man likevel et godt stykke unna toppåret 2007. Da lå dagsomsetningen på Oslo Børs i snitt på nesten 12 milliarder kroner.

74.400 transaksjoner per dag

For oktober måned viser statistikken at det ble handlet for 7,8 milliarder kroner i gjennomsnitt per dag.

Totalt ble det gjort 3,12 millioner transaksjoner på Oslo Børs i oktober. Samtidig ble det omsatt aksjer for totalt 328 milliarder kroner, og utført 74.400 transaksjoner i snitt per dag.

DnB Nor er størst
Når det gjelder aktiviteten i meglerhusene, er det DnB Nor som troner på toppen av de som driver med handel over Oslo Børs.

Det viser månedsstatistikken for oktober.

Totalt omsatte meglerhuset for 26,52 milliarder kroner, noe som tilsvarer en markedsandel på 8,10 prosent.

Meglerhuset ABG Sundal Collier følger hakk i hæl på en andreplass, med en markedsandel på 8,09 prosent. Her endte den totale omsetningen på 26,48 milliarder kroner.

Tredje største meglerhus ut fra omsetning er SEB Enskilda, med en markedsandel på 7,18 prosent. Den totale omsetningen endte på 23,5 milliarder kroner.

Stabilt fra småsparerne
Privatpersoner hos nettmeglerne Nordnet, Netfonds, E*Trade og Skandiabanken for 13,4 prosent av transaksjonene og 10,5 prosent av volumet på Oslo Børs i oktober.

Mens Oslo Børs totalt sett økte antall transaksjoner med 5,5 prosent og volumet med 15,7 prosent fra september, var antallet private aksjehandler på samme nivå som i forrige måned, mens volumet økte med 5,5 prosent.

Det viser statistikk som nettmeglerhuset Nordnet har sendt ut.

- Vi merker et stemningsskifte

Statistikken viser imidlertid at de private kundene hos nettmeglerne er splittet.
Nordnets aksjekunder nettokjøpte aksjer for 235 millioner i oktober, samtidig som kundene hos Netfonds og Skandiabanken solgte aksjer for omtrent samme beløp. I sum ble derfor de privates nettokjøp i oktober ubetydelig.

- Vi synes å merke et lite stemningsskifte blant våre kunder. Vi har hatt en god børs over en lengre periode nå, og dette bidrar til større optimisme og økt risikovilje hos kundene, sier daglig leder Anders Skar i Nordnet i meldingen.

Rec til topps
De mest populære aksjene å handle i oktober var tradisjonelle OBX-aksjer, med Rec REC og Yara

OSE

YAR

i spissen, i tillegg til Bull- og Bearfond.

Også kjøpssiden domineres av OBX-aksjer, med Norsk Hydro

OSE

NHY

, Statoil

OSE

STL

, REC, DnB Nor DNBNOR og Orkla ORK i spissen. De mest solgte aksjene i oktober var RCL, Yara, Sevan Marine og Aker Solutions.

Les også: