Rykter om GM-konkurs

Rykter i markedet om konkurs gir aksjefall.

Publisert:

Deler av årsaken til det globale aksjefallet tidligere i dag skal være en kraftig rykter om at den amerikanske bilgiganten General Motors er på randen av konkurs.

Konkursrisikoen til selskapet har skutt i været på indikatoren CDS. Den har nå kommet over 5000 for GM. For å sette det i perspektiv lå de islandske bankene under dette nivået før de ble overtatt av den islandske staten.

Børsen.dk skrev tidligere i dag at de har hørt ryktene fra flere danske banker. Også blant norske banker verserer ryktene.

Ned nær 10 prosent

- Det går rykter om at General Motors er på randen av konkurs, bekrefter Kyrre Aamdal overfor E24.

Danske Bank tror ikke at ryktene vil slå til i dag. Det tror tydeligvis ikke aksjemarkedet heller: General Motors faller med 9,84 prosent til 5,5 dollar klokken 16.26. Nedgangen er stor, men ikke dramatisk på en dag preget av røde tall over hele linja.

Saxo Banks markedsstrateg Christian Tegllund mener at en kollaps i GM vil være så stort at markedet vil ga amok hvis det ikke gripes inn, skriver Børsen.dk.

Store kutt

GM har for tiden store problemer. Torsdag annonserte selskapet og den mulige fusjonsparteneren Chrysler at det kan bli nødvendig med store kutt.

- Utsiktene for den globale økonomien er svært bekymringverdig, skriver GMs toppsjefer Rick Wagoner og Fritz Henderson i en pressemelding.

GM har et mål om å kutte ned 15 prosent på lønnskostander og rundt 4.800 ansatte vil trolig sparkes. I går uttalte imidlertid selskapet at det trolig må kuttes ytterligere.

GM har tapt rundt 1 milliarder dollar hver måned det siste året og tapene ventes å eskalere, ifølge Financial Times.

Tidligere har det vært rykter om at fusjonen med Chrysler står i fare på grunn av manglende kapital. I dag melder Reuters at samtalene mellom de to selskapene er intisivert og at en fusjon dermed skal være innen rekkevidde.

Les flere saker hos E24

Les også: GM og Chrysler fusjon i fare

Publisert: