RISIKOAPPETITTEN FORDUFTET: Tilliten forduftet fra Wall Street

Et knippe urovekkende makrotall får investorene til å sende New York-børsen rett ned.

Publisert:

Den amerikanske børsen faller bratt tirsdag, og følger dermed i fotsporene til både Europa og Asia, der bekymringene rundt den økonomiske gjeninnhentingen er tiltakende.

- Det er stygt der ute, sier James Paulsen, forvalter i Wells Capital Managment til Bloomberg.

Investorene flokkes om amerikansk statsgjeld, og yielden på tiårige statsobligasjoner presses ned til under 3 prosent for første gang på 14 måneder, ifølge CNN Money.

Bred nedtur

For hver aksje som stiger på New York-børsen, faller mer enn 11 aksjer.

Nasdaq-indeksen har etter knappe tre timers handel falt 3,1 prosent til 2152 poeng, mens den brede Standard & Poor's-indeksen er ned omtrent 2,8 prosent til 1045 poeng.

Dow Jones-indeksen har dalt omtrent 2,4 prosent til 9898 poeng, og har dermed falt nedenfor det "magiske 10.000 poengs-merket".

Tilbakeholdne forbrukere

De negative faktorene som preger handelen tirsdag, er mange.

- Forbrukerne er i ferd med å trekke seg tilbake, og det er frykt for nedkjøling i Kina, sier Paulsen.

Bekymringen blusset opp for alvor da analytikerne i Conference Board uttalte at veksten i ledende indikatorer i Kina i virkeligheten var 0,3 prosent i april, ikke 1,7 prosent slik de anslo for to uker siden. Det får markedet til å frykte lavere etterspørsel etter råvarer som aluminium, som sendes kraftig ned i pris.

Amerikansk lettolje (WTI) med leveranse i august har falt 3,3 prosent til 75,7 dollar fatet, og legger en demper på utviklingen i energirelaterte selskaper.

Kraftig stemningsfall

Tirsdag ettermiddag viste en amerikansk stemningsmåling i tillegg at amerikanerne ble mer pessimistiske på vegne av både arbeidsmarkedet og økonomien som helhet i juni.

- Dette er direkte knyttet til utviklingen i verdensøkonomien, som vi alle er svært bekymret for. Det er rett og slett ikke sterk nok vekst til at det genererer jobber, sier Jack Ablin, investeringssjef i Harris Private Bank, til Marketwatch.

Den labre jobbtilliten i forbrukertallene får investorene til å frykte at amerikanske myndigheters månedlige arbeidsmarkedsrapport, ofte omtalt som "månedens viktigste tall", vil vise at jobbveksten har forduftet for første gang i år.

Les flere nyheter hos E24.

Publisert: