SVEIN GJEDREM: Gjedrem vil doble oljefondet

Forventningen er å doble verdien av oljefondet innen 2020, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem.

VOKSER SEG STØRRE: Sentralbanksjef Svein Gjedrem ser for seg et oljefond på drøyt 5500 milliarder kroner.
Publisert:

Statens pensjonsfond – utland, som er oljefondets formelle navn, forvalter nesten 2.800 milliarder kroner. Fondet er dermed verdens nest største statsfond.

Under et foredrag på Singapore Management University torsdag opplyste sentralbanksjef Gjedrem at en beregning gjort av Finansdepartemntet spår at verdien er doblet innen 2020, skriver Dagens Næringsliv.

Det er blant annet fra fondets nyåpnede kontor i Singapore at verdiene skal vokse i årene fremover. Dermed vokser også antall ansatte som forvalter fondet, og oljefondet og Norges Bank er nå jevnstore i antall ansatte.

Det bekymrer ikke Gjedrem:

– Fondet er stort i milliarder kroner, men under ingen omstendighet en stor organisasjon. De mer utfordrende spørsmålene knytter seg til beløpene som er under forvaltning, og at det er en kompleks virksomhet, sier Gjedrem.

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) sier til DN at fondets størrelse gjør at man må se på organiseringen av det.

– Slik status er i dag, er NBIM (den avdelingen i Norges Bank som forvalter verdiene i oljefondet) en del av Norges Bank. Så får fremtiden vise hva slags organisasjonsform man velger. Det er noe jeg vil komme tilbake til. Ingen ting er avgjort for all fremtid, sier Johnsen til avisen.

Gjedrem vil ikke svare på DNs spørsmål om dagens organisering av fondet er optimal, og heller ikke på spørsmålet om hvem som er mektigst av ham og oljefondssjef Yngve Slyngstad. Gjedrem viser imidlertid til at Norges Bank nylig forsvarte organisasjonsformen overfor Finansdepartementet.

Flere nyheter på E24.

Publisert: