Uventet fall i detaljhandelen

Detaljhandelen falt mer enn ventet fra september til oktober. På forhånd var konsensus en økning i detaljhandelen på 0,2 prosent.

Dominic Lipinski / PA Wire
  • Hanna Ghaderi
Publisert:

Detaljhandelen falt 0,8 prosent fra september til oktober, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Utviklingen kommer etter en nedgang på 0,1 prosent fra august til september.

På forhånd ventet DNB Markets at detaljhandelen ville falle 0,5 prosent. Konsensus var en økning i detaljhandelen på 0,2 prosent, ifølge estimater innhentet av TDN Direkt.

Det har vært en langsiktig trend med jevn stigning i shoppetallene den første halvdelen av 2019. De siste månedene har imidlertid detaljhandelen snudd til en svak nedgang.

– Det var svake tall, og trolig lavere enn Norges Bank har lagt til grunn i sine anslag. Noe av nedgangen kan skyldes at sesongjusteringen ikke har fanget opp endringer i husholdningenes atferd med tanke på Black Friday, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.

Han sier videre at tallene likevel peker mot en svak forbruksvekst i fjerde kvartal, som kan være et argument for at Norges Bank vil holde renten i ro.

Byggevarer dro ned, dagligvarer dempet fall

Den største bidragsyteren til nedgangen i oktober var butikkhandel med byggevarer. Salg på bensinstasjoner hadde også en nedgang, som ytterligere dro ned shoppetallene, ifølge SSB.

Dagligvarebutikkene hadde imidlertid en oppgang i omsetningsvolum, og bidro til å dempe fallet.

– Det var svakere enn vi forventet og svakere enn konsensus forventet. Disse tallene er riktignok volatile, men minus 0,8 prosent er et stort nok fall til å si at det er et vesentlig avvik fra våre forventninger, sier Halfdan Grangård, seniorøkonom i Handelsbanken.

Grangård trekker frem at også konsumenttilliten har falt, og at husholdningene er mindre optimistiske.

– Det er en svak utvikling i oktober, som følger et uventet svakt varekonsum i år. Husholdningene har økt konsumet av tjenester, og har samtidig økt sparingen.

Se tallene fra SSB herFortsatt nedgang i detaljhandelen
Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Aksjelive
  2. Detaljhandel
  3. SSB
  4. Handel

Flere artikler

  1. Sterk shoppevekst i juni

  2. Overraskende shoppefall: Ned 0,1 prosent i september

  3. Hardt presset sportsbransje trakk ned shoppetallene

  4. Svakere inflasjon enn ventet i oktober

  5. Veksten i norsk økonomi bremser mer enn ventet