Lønnsoppgjøret

Fellesforbundet brøt forhandlingene i lønnsoppgjøret etter kun to timer

Lønnsforhandlingene i industrien startet opp mandag, men allerede etter noen få timer med forhandlinger har Fellesforbundet brutt. – Rykker nærmere storstreik, sier forhandlingsleder for Parat.

Det er brudd i frontfagsforhandlingen. Her fra da administrerende direktør i Norsk Industri Stein Lier Hansen (t.h) og leder i Fellesforbundet Jørn Eggum startet forhandlingene i mars.

Gorm Kallestad/NTB Scanpix
 • Ola Alsberg
 • NTB
 • Karoline Johannessen Litland
 • Sigurd Bjørnestad - Aftenposten
Publisert:,

De coronautsatte forhandlingene ble gjenopptatt klokken 13 mandag, men knappe to timer senere er det klart at partene ikke så noen grunn til å gå videre med samtaler.

I en pressemelding skriver Fellesforbundet at det allerede ved 14-tiden var klart at forhandlingene ikke kom til å gå noen vei, og forbundet derfor brøt forhandlingene.

– Vi rykker nærmere en storstreik, sier Kjell Morten Aune i Parat etter bruddet.

Han er ansvarlig for industrioverenskommelsen i arbeidstagerorganisasjonen, og forhandler frem lønnsoppgjøret parallelt med Fellesforbundet mot NHO-forbundet Norsk Industri.

Spesialrådgiver og forhandler i Parat, Kjell Morten Aune.

Foto: Arve Sigmundstad/Parat24

– Bruddet skjer fordi Norsk Industri i realiteten ikke ønsker å forhandle. De tar ikke hensyn til arbeidstagerne, sier Aune.

– De legger overdrevet mye vekt på coronasituasjonen. Det er ikke helsvart i norsk industri og økonomi, og derfor mener vi det er rom for mer lønnsøkning enn overhenget på 1,2 prosent, sier han.

Norsk Industri ønsker ikke å kommentere bruddet.

Til Riksmekleren

Bruddet betyr at oppgjøret nå går videre til Riksmekleren, og partene vil møtes tirsdag formiddag for å avtale hvordan prosessen vil gå videre.

– Når arbeidsgiver ikke er villig til å diskutere våre krav, har vi behov for riksmeklerens hjelp for å komme videre, sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum i en pressemelding.

– Det kommer ikke til å bli realiteter i morgen. Det vil bare diskuteres om meklingsforløpet. Oppgjøret har utløp ved midnatt 20. august, og jeg håper vi i samarbeid med meklerkorpset kan komme til en enighet, sier Aune.

To ukers frist

I det såkalte frontfaget, som startet opp igjen mandag, forhandler Fellesforbundet fra LO med NHO-forbundet Norsk Industri. Utfallet av dette oppgjøret legger viktige føringer for de påfølgende lønnsoppgjørene.

Teknisk beregningsutvalg anslo i juni en prisvekst på bare 1,2 prosent i år. Det lave anslaget skyldes koronautbruddets innvirkning på norsk økonomi og lave strømpriser. Anslaget er imidlertid beheftet med stor usikkerhet.

Utsatt siden 13. mars

Lønnsoppgjøret startet egentlig 10. mars, men ble kun dager etter avsluttet som følge av virusutbruddet.

– Etter at vi la forhandlingene på is 13. mars, har mye skjedd. Vi har et godt samarbeid med Fellesforbundet, men er forberedt på at det kan bli tøffe forhandlinger, har Lier-Hansen uttalt til organisasjonens hjemmeside før forhandlingene startet.

Les også

Lønnsoppgjøret: – Åpent for fullstendig karneval i oljebransjen

Les også

Lønnsoppgjøret: Industriarbeiderne jekker ned forventningene

Her kan du lese mer om

 1. Lønnsoppgjøret
 2. Lønnsoppgjør
 3. Fellesforbundet
 4. Norsk Industri
 5. Parat
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Frontfaget over i tvungen mekling

 2. Enighet om oljetransportavtalen avverget oljestreik

 3. Lønnsoppgjøret starter igjen mandag

 4. Annonsørinnhold

 5. Lønnsoppgjøret mer enn 20 timer på overtid – mulig rekord

 6. Det blir ikke streik - 1,7 prosent lønnsvekst