Norges Bank trapper ned kronekjøpene

Norges Bank vil selge valuta og kjøpe norske kroner for 2,0 milliarder kroner per dag i august, fra 2,5 milliarder daglig i juli. Etter coronakrisen har sentralbanken økt kronekjøpene dramatisk, for å kunne overføre penger til regjeringen og dekke den kraftig økte oljepengebruken.

Sentralbanksjef Øystein Olsen
 • Kjetil Malkenes Hovland
 • Tyra Kristiansen Stave
Publisert:

«De daglige valutatransaksjonene vil fremover være noe lavere enn tidligere lagt til grunn for å sikre at det er tilstrekkelig valuta tilgjengelig for salg», skriver Norges Bank i en melding.

DNB Markets hadde på forhånd ventet at kronekjøpene ville holde seg uendret på julinivået på 2,5 milliarder kroner per dag også i august. Banken sier at lavere pengebruk enn fryktet kan være en av årsakene.

– Det er risiko for noe lavere kjøp gjennom høsten fordi bruken av noen av disse krisetiltakene ikke har blitt like store som den rammen regjeringen har lagt opp til. Da har behovet for kroner også vært litt mindre, sier valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets til E24.

– Det som er overraskende er at Norges Bank ikke forklarer lavere kjøp med lavere behov for kroner, men mer av tekniske grunner. Disse er at de risikerer å ha for lite valuta tilgjengelig for å kjøpe disse kronene gjennom måneden, så derfor reduserer de kjøpene, sier han.

På dette nivået selger sentralbanken valuta for flere titalls milliarder kroner i markedet per måned, for deretter å overføre kronene den kjøper til regjeringen. De store kjøpene kan potensielt påvirke kronekursen. Østnor mener at de enorme kronekjøpene, som var på 2,5 milliarder kroner per dag i juli, har bidratt til at kronen nå er sterkere enn i mars.

– Lavere valutakjøp gir mindre støtte til kronen, sier han.

Rekordhøye kronekjøp

De siste månedene har sentralbanken gjort rekordhøye kronekjøp i markedet. Dette er nødvendig fordi regjeringens oljeinntekter ikke lenger er store nok til å dekke den ekstraordinært høye oljepengebruken etter coronakrisen.

Norges Bank må derfor ta ut penger fra Oljefondet, som er plassert i aksjer og obligasjoner i utenlandsk valuta. Banken selger valutaen i markedet og får betalt i norske kroner, som deretter kan overføres til regjeringens konto slik at de kan brukes til coronatiltak og andre gode formål.

Ifølge Norges Bank er oljepengebruken i år ventet på 429 milliarder kroner. Regjeringen ventet i fjor å bruke 244 milliarder kroner, men tiltakene etter coronakrisen har ført til en kraftig økning til helt nye nivåer i oljepengebruken over statsbudsjettet.

Regjeringens behov for penger har vært så stort at sentralbanken har måttet øke innkjøpene av kroner til stadig nye rekordnivåer. Kronekjøpene har økt fra 2,1 milliarder kroner per dag i mai til 2,3 milliarder per dag i juni, og steg videre til 2,5 milliarder kroner per dag i juli.

– Det virker som en tilpasning de gjør nå før nye budsjettall til høsten, sier Østnor.

Les også

Venter at regjeringen vil bruke mer enn «taket» av Oljefondets verdi

Kan påvirke kronekursen

Så store kronekjøp kan potensielt påvirke kronemarkedet. Ifølge valutastrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets er det totale kronemarkedet (kjøp og salg) på rundt fem milliarder euro per dag, noe som tilsvarer 54 milliarder kroner. Dermed vil Norges Banks kronekjøp utgjøre rundt 3–4 prosent.

Østnor venter i utgangspunktet at kronen skal styrke seg fremover, men lavere kronekjøp kan endre noe på bildet.

– Man kan se for seg at kronebildet blir litt annerledes. Vi har en prognose om en sterkere krone, men med basis i at vi ventet at kjøpet skulle opprettholdes, noe høyere oljepriser og en gradvis bedring i realøkonomien. Vi har ikke endret synet på en sterkere krone, sier han.

Kronekjøpene må ikke forveksles med valutaintervensjon, som er et sjeldent brukt verktøy i Norge.

Da uroen herjet som verst i mars, og kronen svekket seg til rekordsvake nivåer, valgte sentralbanken imidlertid å intervenere ved å kjøpe kroner i markedet for 3,5 milliarder kroner for å støtte kronekursen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Norske nøkkeltall
 2. Kronekurs
 3. Valuta
 4. Coronaviruset
 5. Norsk krone
 6. Norges Bank

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Venter kronekjøp for rundt 400 milliarder neste år: – Støtter kronekursen

 2. Norges Bank kutter kronekjøp med over en milliard per dag

 3. Norges Bank øker daglige kronekjøp til 1,7 milliarder

 4. Norges Bank vil kjøpe kroner for 1,7 milliarder per dag i september

 5. Budsjettet kan gi milliardkutt i Norges kronekjøp