Valgthrilleren fortsetter i Italia

Sentrum-venstrekoallisjonen har sikret seg flertall i annetkammeret, men trenger støtte fra en klovn eller en tidligere statsminister for å kunne danne regjering.

KAN BLI STØTTESPILLER: PD-leder Pier Luigi Bersani må få støtte fra tidligere statsminister Silvio Berlusconi (bildet) eller komiker Beppe Grillo for å danne regjering.
  • E24
Publisert:

Da 99,9 prosent av stemmene fra valget var talt opp natt til tirsdag, hadde sosialdemokratene i PD og deres allierte sikret seg flertall i annetkammeret med 29,5 prosent av stemmene, mens de konservative fikk 29,2 prosent. Dette var nok til å sikre et flertall av setene i forsamlingen.

Også i førstekammeret fikk sentrum-venstre alliansen størst oppslutning, 31,6 prosent mot 30,7 prosent for sentrum-høyre fløyen.

LES OGSÅ: Italienske protestvelgere snur seg til komiker

Det er imidlertid ikke nok til å sikre et regjeringsdyktig flertall, selv med støtte fra avtroppende statsminister Mario Monti og hans sentrumsblokk.

Trenger støtte

For å kunne danne regjering trenger PD-leder Pier Luigi Bersani 158 representanter i førstekammeret, men ser ut til å ende med 121.

Montis sentrumsblokk ser ut til å måtte nøye seg med 22, og Bersani trenger dermed støtte fra komikeren og klovnen Beppe Grillo og hans protestparti Femstjernersbevegelsen som ligger an til å få 54 representanter.

LES OGSÅ: - Berlusconi kan vinne valget i Italia

Et samarbeid med tidligere statsminister Silvio Berlusconi virker lite sannsynlig.

Omvalg

Dersom sentrum-venstre ikke lykkes med å finne alliansepartner, vil det trolig resultere i omvalg.

– Dette er en svært delikat situasjon for landet, medga Bersani i sin første kommentar til valget.

LES OGSÅ: Sjekk Berlusconis drømmelag

Grillo og hans parti kommer trolig til å selge seg dyrt og har lovet å gjøre livet surt for regjeringen, uansett hvilken koalisjon man ender opp med.

Protestbevegelsens suksess kan dermed bli den viktigste grunnen til at Italia heller ikke etter valget klarer å få et styringsdyktig flertall som kan sikre landet en vei ut av den økonomiske krisen.

Snur seg til «klovnen»

Luta lei av politiske skandaler, krise og brutte løfter har italienske velgere vendt seg i hopetall til komikeren og populisten Beppe Grillo for et alternativ.

Mens de etablerte politiske lederne profilerer seg på TV-debatter og -taler, har Grillo slått seg opp på sosiale medier og gjennom store folkemøter. Italienere har møtt opp i titusentall på piazzaene for å høre ham ta et oppgjør med korrupsjon og raljere med det bestående.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. - Han er arrogant nok til å be om vår støtte

  2. Kinkig alliansebygging venter i Italia

  3. Protestkandidat samlet tusenvis to dager før valget

  4. Grillo fremmer krav i Italia

  5. - Bare en gærning vil bli statsminister nå