Sammenligner krisen med Tyrkias invasjon

Presidenten på Kypros må få støtte i parlamentet for bankskatt.

SNAKKET TIL FOLKET: President Nikos Anastasiades talte til det kypriotiske folk søndag kveld.
  • Johann D. Sundberg
Publisert:

President Nicos Anastasiades tryglet i en fjernsynstale søndag kveld sitt folk om støtte til den omstridte avtalen om krisehjelp fra EU og IMF.

Avtalen har skapt raseri blant kypriotiske småsparere fordi den krever en engangsskatt på opp til 9,9 prosent på samtlige bankinnskudd i landet.

I talen sa presidenten at Kypros er i sin verste krise siden Tyrkia invaderte øya helt øst i Middelhavet i 1974. Øya er fortsatt delt etter hendelsene på begynnelsen av 1970-tallet.

- Jeg deler misnøyen som har oppstått som en følge av en vanskelig og smertefull beslutning, sa presidenten i talen, ifølge BBC.

Der fortalte han at han fortsatt forsøker å få justert avtalen slik at de minste innskuddene blir skjermet.

Presidenten har stort troverdighetsproblem. Han ble valgt til president så sent som 24. februar etter valgkamp hvor han lovet å ikke gå med på en avtale som innebar tap for småsparerne på Kypros.

Trenger støtte

Uansett hvilken avtale han kommer frem til må presidenten ha støtte fra flere enn sitt eget partis stemmer i parlamentet på Kypros når det skal stemmes over avtalen tirsdag.

Hans demokratiske parti har kun 20 av 56 seter i parlamentet.

En talsmann for en av presidentens koalisjonspartnere sier til BBC at de ønsker forsikringer om at avtalen med EU og IMF løser landets problemer før de vil stemme for pakken.

Opposisjonsleder George Lillikas er langt mindre åpen for å gi sin tilslutning. Han mener presidenten har «sviktet folket» ved å gå med på avtalen.

Banker kan bli stengt

Mandag er bankene stengt på Kypros på grunn av ferie.

Minibanker skal være åpne, men det er innført tiltak for å begrense elektroniske overførsler ut av landet.

Hvis parlamentet avviser avtalen kan bankene bli stengt på tirsdag for å unngå masseuttak, advarer statlige medier på Kypros.

Tidligere i helgen advarte Anastasiades om at bankvesenet på Kypros vil kollapse om ikke avtalen med EU og IMF gjennomføres.

Staten vil ikke ha muligheter for å dekke innskyternes krav og mange vil tape opp mot 60 prosent av innskuddene, ifølge presidenten.

Flere tusen små og mellomstore selskaper vil gå konkurs i kjølvannet av bankkollapsen.

Vil «ta» russere

BBC skriver at det særlig skal ha vært Tyskland som har stått bak kravet om at de med innskudd i kypriotiske banker skal ta sin del av regningen.

Det er antatt at eurosonens ledere mener at store russiske innskudd i bankene på øya i realiteten er en del av omfattende hvitvasking av penger.

De store innskuddene som bankene på Kypros er en viktig årsak til at bankvesenet i landet er uforholdsmessig stort i forhold til nasjonens økonomi. Det er en lignende situasjon som den Island var i under finanskrisen i 2008.

Forvaltningskapitalen i bankene på øya er åtte ganger størrelsen til den årlige verdiskapingen på Kypros. Gjennomsnittet i EU er på rundt 3,5 ganger.

En del av avtalen om kriselån innebærer en forpliktelse til å bygge bankvesenet ned til EU-gjennomsnittet innen 2018.

Les også

Kypros' president: - Går mot total kollaps og euroexit uten redningspakke– Vurderer å skjerme Kypros' småsparereKyprioter i sinne over betingelsene for kriselånKypros får krisepakke på ti milliarder euro

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Frykter systemet bryter sammen

  2. Kypriotisk minister:- Vi undersøker en plan B

  3. Russland kan sitte på nøkkel i Kypros-krisen

  4. Gresk avis: Russland vil ha marinebase på Kypros

  5. Krisemøte på Kypros