Mener kostnadsnivået er en betydelig utfordring

Oljedirektør Bente Nyland frykter at det høye kostnadsnivået på norsk sokkel kan stoppe oljeselskapene fra å investere i utbyggingsprosjekter.

BEKYMRET: Oljedirektør Bente Nyland frykter at de høye kostnadene på norsk sokkel hindrer selskapene fra å investere i nye prosjekter.

Berit Roald
  • NTB
Publisert:

Høye kostnader for å bygge ut oljefelt på norsk sokkel kan føre til at mye av oljen blir liggende i grunnen, selv om det er penger å tjene på å hente den opp, skriver Stavanger Aftenblad.

– Vi ser at oljeselskapene utsetter investeringsbeslutninger på prosjekter som det for kort tid siden ville vært åpenbart at man skulle bygge ut, sier direktør Bente Nyland i Oljedirektoratet.

Direktoratet beskriver kostnadene på norsk sokkel som en «betydelig utfordring».

Oljedirektoratet anslår at økt utvinning fra eksisterende felt kan stå for om lag en tiendedel av den gjenværende oljen som kan tas opp fra norsk sokkel. Under fremleggelsen av sokkelåret 2013 pekte Nyland på Statoils Snorre-felt for å vise at det er mye olje å hente på å investere i økt utvinning.

– Ved Snorre-feltet ligger det tilleggsressurser på størrelse med Goliat-feltet. Det er for mye olje til at man kan la det ligge i bakken. For å få opp denne oljen må man bygge en ny plattform på feltet. Det vil være både kostbart og komplisert å få opp denne oljen, men det vil være lønnsomt, sier oljedirektøren.

Det er Statoil som er operatør for Snorre, og selskapet har anbefalt sine lisenspartnere at man skal bygge en ny plattform på feltet, men en endelig beslutning tas tidligst i første kvartal 2015.

Les også:

– Absolutt bekymret for det høye kostnadsnivået

Norsk oljeproduksjon øker igjen

- Vi kan ikke vedta å bygge ut nye utslipp

Publisert:

Flere artikler

  1. – Absolutt bekymret for det høye kostnadsnivået

  2. Oljedirektoratet tror investeringene vil falle til 135 milliarder

  3. Betalt innhold

    Oljedirektøren venter ikke oppgang før 2019

  4. Oljedirektoratet spår kortvarig investeringsboom: – Gir grunn til bekymring

  5. Betalt innhold

    Presser frem investeringer for over 60 milliarder kroner