Milliardbistand kan ha gått til spille i Sør-Sudan

Siden 2005 har Norge gitt nærmere 4 milliarder kroner i bistand til Sør-Sudan. Innsatsen kan ha vært forgjeves.

PÅ VENT: Utenriksminister Børge Brende forklarer at bistandspenger i Sør-Sudan kan ha gått til spille.

Heiko Junge
  • NTB
Publisert:

– Dessverre er vi nå i den situasjonen at vi har måttet sette statsbyggingsprosjektet på vent og i stedet trappe opp den humanitære bistanden, sier utenriksminister Børge Brende til NTB.

Håpene om økonomisk framgang og et bedre liv for innbyggerne i borgerkrigsherjede Sør-Sudan var store da verdens yngste nasjon løsrev seg fra erkefienden Sudan i juli 2011. Men striden i Sør-Sudan de siste fire ukene truer med å legge alt i grus.

Norge har i lang tid vært et av de største giverlandene til Sør-Sudan. Etter at fredsavtalen med Sudan ble undertegnet i 2005, drysset millionene inn. I årene 2005-2011 lå bistanden på 670 millioner kroner i året i snitt, viser statistikk fra Norad.

Minst to tredeler av pengene gikk til Sør-Sudan. Etter at landet ble selvstendig, har det fått i snitt drøyt en halv milliard i året i norsk bistand. Til sammen har Sør-Sudan mottatt nærmere 3,9 milliarder kroner de siste åtte årene og er dermed blant de landene som har fått mest bistand de siste årene.

Den blodige feiden de siste ukene, der en politisk konflikt mellom president Salva Kiir og tidligere visepresident Riek Machar urovekkende raskt utløste underliggende, latente stammekonflikter, har satt både sørsudanerne og giverlandene i sjokk.

– Landet holder på å rakne fullstendig, sier Jok Madut Jok ved den sørsudanske tankesmia Sudd Institute til nyhetsbyrået AFP.

– Vi står overfor en humanitær katastrofe, mener FNs koordinator i Sør-Sudan, Toby Lanzer.

Publisert:

Flere artikler

  1. Norge gir 372 millioner mer til Sør-Sudan

  2. FN med nådeløs kritikk av egen Afghanistan-bistand

  3. Mindre til bistand i fjor

  4. Annonsørinnhold

  5. Mer norsk bistand enn noen gang

  6. Ingen tvil om valgutfallet i Etiopia