Venstre vil flytte ny månelanding ut av landet

Venstre mener regjeringen bør vurdere å flytte det planlagte fullskala CO2-håndteringsprosjektet til utlandet.

BYGGE I UTLANDET: Ola Elvestuen, nestleder i Venstre, sier at regjeringen bør se etter muligheter for å bygge et fullskala C02-håndteringsanlegg i utlandet. Frp synes forslaget er interessant.

Thomas Winje Øijord
 • NTB
Publisert:,

– Regjeringen bør nå utvide perspektivet og søke etter mulige løsninger for å få bygget et fullskala anlegg i utlandet, sier Venstres miljøpolitiske talsmann Ola Elvestuen til Dagens Næringsliv.

Etter at den rødgrønne regjeringen i fjor høst la bort planen om fullskala CO2-rensing av gasskraftverket på Mongstad, ble partiene på Stortinget enige om at man innen 2020 skulle finne og realisere minst ett annet fullskala CO2-håndteringsprosjekt.

Må ikke bli utsatt

Den rødgrønne regjeringens målsetting, som Høyre-/Frp-regjeringen arvet, var å finne en stor utslippskilde i Norge der det skal bygges et delvis finansiert anlegg for CO2-håndtering.

Foreløpig er det imidlertid ennå ikke kommet noen aktuelle planer for hvor dette skal være, men Venstre kan altså sitte på løsningen. For det viktigste er ikke at anlegget blir bygd i Norge.

– Vi må ikke sette oss i en situasjon der prosjektet blir utsatt fordi vi ikke finner store nok utslippskilder av CO2 i Norge. Da vil det være mye bedre å gå til utlandet, fortrinnsvis Europa, og bidra til at det blir bygget et anlegg, sier Elvestuen.

Positiv

Forslaget blir positivt mottatt av olje- og energiminister Tord Lien (Frp).

– Jeg ser positivt på alle innspill i denne saken og dette standpunktet fra Venstre vil jeg ta med meg i det videre arbeidet. Det er et interessant forslag, og jeg har sagt fra dag én at etter det som har skjedd med Mongstad, så vil denne regjeringen tillate seg å starte med blanke ark i dette spørsmålet, sier Lien.

Regjeringen vil i forbindelse med revidert budsjett til våren, komme tilbake til Stortinget og rapportere om hvor langt man har kommet i dette arbeidet.

Til sammen er det brukt 8 milliarder kroner på CO2-fangst på Mongstad til nå. Det var prislappen på svimlende 25 milliarder som utgjorde deler av begrunnelsen for å stanse prosjektet. Regjeringen besluttet imidlertid å videreføre testsenteret på Mongstad.

Les også:

Aker tapte 400 millioner på MongstadVil ikke si når Mongstad ble skrinlagtRapport: – Usikkert om Mongstad blir drevet videre etter 2017

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Vil flytte månelanding

 2. Gir gass for å fange CO2

 3. Betalt innhold

  Regjeringens mål kan ryke

 4. Annonsørinnhold

 5. Ap ber sentrum gi gass for norsk månelanding

 6. Zero vil ha konkurranse om ny månelanding nå