STOLTENBERG OM IMF-SJEFEN: - Norge vil ha den beste
Stoltenberg bryr seg ikke om nasjonaliteten til den nye IMF-sjefen, bare at vedkommende er best.
Mexico vil fremme sentralbanksjef Agustin Carstens som kandidat til lederjobben i Det internasjonale pengefondet (IMF), og sikrer dermed at Lagarde får en utfordrer.
LES OGSÅ: Meksikaner vil bli IMF-topp
Carstens er tidligere nestleder for IMF og representerer et stort og viktig land blant de voksende økonomiene. Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika (BRICS-landene) er de tyngste av disse.
Det er antatt at BRICS-landene ikke uten videre vil godta at også den neste sjefen for IMF kommer fra Europa, nærmere bestemt EU, selv om det har vært praksis siden IMF ble opprettet mot slutten av andre verdenskrig.
De framvoksende økonomiene mener at også en av deres kandidater må ha sjanse til å bli IMF-sjef denne gang, etter den overgrepssiktede franskmannen Dominique Strauss-Kahn.
– Norge vil ha den beste
Norge vil ha den best kvalifiserte kandidaten til å lede IMF, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).
Stoltenberg vil verken støtte OECDs posisjon om at en ikke-europeer bør få IMF-jobben eller automatisk gå inn for at en ny europeer.
– Vi er opptatt av at dette blir en skikkelig prosess. Og vi mener at det ikke skal være hvor man kommer fra, men hva vedkommende kan som avgjør hvem som får jobben, sier Stoltenberg til NTB.
LES OGSÅ: IMF regner med å ha ny sjef i slutten av juni
– Nå vil ulike land fremme sine kandidater. Så vil vi drøfte kandidatene i vår gruppe, de nordiske og baltiske landene, og deretter bestemme oss for hvem vi støtter.
Adidas-salg
Christine Lagarde ser ut til å samle bred støtte i EU, ikke minst fra de tunge EU-landene. Men hjemme i Frankrike truer anklager om at hun har misbrukt stillingen sin.
Påtalemyndigheten i Frankrike har bedt om full etterforskning av hennes rolle da hun inngikk en forliksavtale med Bernard Tapie, en framstående, men omstridt fransk forretningsmann og tidligere minister,
Tapie hevder han ble snytt av den tidligere statseide banken Credit Lyonnaise i forbindelse med salget av sportsimperiet Adidas. Saken har versert i fransk rettssystem i nesten 20 år, men forliket sikret Tapie en erstatning på 285 millioner euro, rundt 2,2 milliarder kroner.
LES OGSÅ: Europa kjemper for kontrollen over IMF
Opposisjonen anklager
Påtalemyndighetens etterforskning gjelder bare om Lagarde hadde myndighet til å avslutte saken ved forlik. Selve erstatningsbeløpet ble bestemt av et dommerpanel i 2007. En administrasjonsdomstol skal i første halvdel av juni avgjøre om påtalemyndighetens krav om etterforskning er akseptabelt. Først da kan en virkelig etterforskning bli innledet
Den franske opposisjonen anklager Lagarde for å ha misbrukt sin myndighet og mener den har så stort omfang at den burde gått alle trinnene i rettsvesenet.
Eva Joly, tidligere korrupsjonsjeger og nå mulig presidentkandidat for franske De grønne, mener både forliket og størrelsen på erstatningen er helt unormal.
– Det kan være en korrupsjonssak, sier hun ifølge avisen The Guardian.
– EU er enige
Mandag ga Nederland og New Zealand Lagarde sin støtte til Lagarde som ny IMF-leder. Fra før har hun støtte fra hjemlandet og også Storbritannia og Tyskland har omtalt henne rosende.
En framstående EU-politiker sa søndag til nyhetsbyrået Reuters at det i praksis var enighet blant EUs 27 land om å støtte Lagarde etter at det hadde vært telefonkonsultasjoner mellom lederne. Man venter også at USA vil gi henne støtte. Det er ventet at EU vil kunngjøre sin kandidat i forbindelse med G8-møtet i Frankrike senere denne uken.
IMF har sagt at prosessen med å velge ny sjef skal være basert på kandidatenes erfaringer, egenskaper og egnethet for stillingen. Det er IMFs styre som velger fondets sjef, og IMF har sagt at prosessen skal være avsluttet 30. juni. Da blir IMF-styrets beslutning offentliggjort.
Les også
IMF regner med å ha ny sjef i slutten av juni