Giske kan bli dumpet av tyskerne
Toppmøte i fare etter ministeravgang.
Neste uke, 18. mai, feirer Norsk-Tysk Handelskammer sitt 25-årsjubileum.
Det så både handelskammeret og Norges nærings- og handelsminister frem til; på forhånd var det nemlig annonsert storfint besøk fra den tyske økonomi- og næringsministeren, Rainer Brüderle.
Problemet er bare at Brüderle ikke lenger er økonomi- og næringsminister.
Tirsdag kom det frem at han går av, og at den nye lederen for regjeringspartiet Fridemokratene (Freie Demokratische Partei), Philipp Rösler, tar over.
Den tyske ambassaden i Norge opplyser til E24 at det er fullstendig uvisst hvorvidt Rösler kommer til Norge.
Dermed kan Trond Giskes (Ap) møte med sin ministerkollega fra verdens femte største økonomi (justert for kjøpekraftsparitet) gå i vasken.
Bytter departement for å skinne
De næringsvennlige Fridemokratene har opplevd en dalende oppslutning i sin periode som regjeringskamerat med Kristendemokratene (Christlich Demokratische Union Deutschlands/ Christlich-Soziale Union in Bayern).
Fra parlamentsvalget i 2009 til april i år har velgermassen falt fra 15 til 5 prosent, mens Kristendemokratene bare har mistet et par prosentpoeng i regjeringsslitasje.
Derfor har partiet tatt grep: Guido Westerwelle gav seg etter ti år på toppen, og 38 år gamle Phillip Rösler vill sannsynligvis utnevnes som ny leder på fredag.
For å få mer eksponering og fronte Fridemokratenes kjernesaker, går Rösler fra stillingen som helseminister til det tyske departementet for industri, arbeid og transport.
- Merkel trenger sterkere Fridemokrater
Posten som næringsminister var en del av Fridemokratenes krav for å bli med i regjering, og gir dem posisjonen som bindeleddet mellom stat og næringsliv.
Stillingen er imidlertid ikke viktig og mektig som finansministerposten, som Kristendemokratene holder gjennom Wolfgang Schäuble.
Fridemokratene har ved flere anledninger uttalt seg kritisk til Tysklands rolle som livredder for skakkjørte EU-land, spesielt Hellas.
Det passer dårlig for forbundskansler Angela Merkel, som må balansere forholdet mellom sin koalisjonspartner og EU-landene, i det grekerne ser ut til å være på vei mot å trenge en ny redningspakke.
- Det kan bli vanskeligere for fru Merkel hvis Fridemokratene ikke lykkes med å styrke sin autoritet i sine kjernesaker og skaper en bredere appell [blant velgerne], sier statsviter Oskar Niedermayer ved Freie Universität Berlin til Wall Street Journal.
E24 har ikke lykkes å få en uttalelse fra næringsminister Trond Giske om saken.