SSB: Ny sterk nedgang i arbeidsledigheten

Arbeidsledigheten falt til 3,1 prosent i årets første kvartal.

FÆRRE LEDIGE: Arbeidsmarkedet i Norge er i klar bedring. Her registrerer en jobbsøker seg på Navs kontor på St. Hanshaugen i Oslo.

Tore Meek
  • Bernhard L. Mohr
Publisert:

I perioden januar-mars ble det 12.000 færre arbeidsledige i Norge, sammenliknet med kvartalet før (oktober-desember). Samtidig sank ledighetsnivået med hele 0,5 prosentpoeng fra 3,6 prosent til 3,1 prosent.

Det viser den nyeste Arbeidskraftsundersøkelsen (AKU) fra Statistisk sentralbyrå, som blir lagt frem onsdag.

Sammenliknet med perioden desember-februar falt ledigheten med 0,2 prosentpoeng, fra 3,3 prosent (oppjustert fra 3,2 prosent).

Nedgang i arbeidsstyrken

Nedgangen var sterkere enn ventet på forhånd. Flere norske makroøkonomer hadde regnet med en korrigering oppover etter at også januartallene overrasket positivt.

Selv om ledigheten falt med 12.000 ble det sysselsatt bare 8.000 personer i løpet av den siste tremånedersperioden. Det betyr at 4.000 personer gikk ut av arbeidsstyrken.

- Argument for renteheving

Norges Bank legger stor vekt på ledighetsnivået i analysene som ligger til grunn for rentebeslutningene. Banken har regnet med en AKU-ledighet på 3,5 prosent ved utgangen av 2011, før den synker til 3,25 prosent i løpet av 2012.

AKU-tallene har ligget godt under sentralbankens anslag i hele 2011, og dermed ligger mye til rette for at sentralbanken vil velge å heve renten på rentemøtet i neste uke.

«Stadig flere (inkludert oss) venter nå at Hovedstyret vil bruke anledningen til løfte styringsrenten fra 2,00 til 2,25 prosent,» skriver DnB Nor Markets i en morgenrapport onsdag.

SSB presenterte onsdag også detaljhandelsstatistikk for mars. Den viste at norske forbrukere handlet mindre i mars enn i februar. Sjefstrateg Erik Bruce i Nordea Markets konkluderer likevel med at ledighetstallet veier tyngre for Norges Bank.

«Argumentene for en første renteheving i mai er styrket,» skriver Bruce i en kommentar onsdag ettermiddag.

LES OGSÅ: Gråvær i mars for norske butikker

Les flere økonominyheter på E24.

Publisert:

Flere artikler

  1. Arbeidsledigheten faller igjen

  2. Forventer renteheving og høy lønnsvekst

  3. Overraskende høy arbeidsledighet

  4. Annonsørinnhold

  5. SSB: Ny økning i arbeidsledigheten

  6. Ny nedgang i arbeidsledigheten