Eksperter frykter gigantisk krise

Høye matpriser har vært med på å utløse uroen og opprørene i arabiske land. En forsmak på hva som skjer når klimaendringene rammer matproduksjonen, tror eksperter.

KRISE: Eksperter frykter at problemene i Midt-Østen og Nord-Afrika kan spres og bli betydelig verre. Her fra en demonstrasjon i Yemen.

Hani Mohammed
  • NTB
Publisert: Publisert:

– Du kan se på dette som en forløper. For hvis vi ikke klarer å fjerne noe av presset på ressursene, så øker sannsynligheten for kriser som er vanskelige å håndtere når de først inntreffer, sier John Ashton, spesialrepresentant for klimaendringer i det britiske utenriksdepartementet.

Demonstrasjonene og opptøyene i Midtøsten og Nord-Afrika de siste månedene forklares ofte med folkelig misnøye med landenes autoritære ledere. Men både Ashton og en rekke andre eksperter mener økende matpriser er noe av det som har fått begeret til å renne over for innbyggerne i regionen.

Til nå har diktatorene i Egypt og Tunisia blitt tvunget til å gå av, mens Libya befinner seg på randen av borgerkrig.

Tørke i Russland

– På hvilken måte disse tingene vil spre uro rundt i verden, og hvor de vil ramme, er grunnleggende sett uforutsigbart, sier Ashton til nyhetsbyrået Reuters.

Han minner om at det brøt ut opptøyer i Mosambik etter at Russland i fjor innførte forbud mot eksport av hvete. Forbudet skyldtes skogbranner og tørke som ødela kornavlinger i 28 russiske regioner.

Eksportforbudet har vært med på å presse opp matprisene på verdensmarkedet, og i løpet av det siste året har Verdensbankens matprisindeks steget med nærmere 30 prosent.

Flyktninger

Prisene har nær sammenheng med jordbruksproduksjonen, som igjen påvirkes av endringer i klimaet.

Dersom den globale oppvarmingen fortsetter, kan jordbruket bli rammet på flere måter: Noen steder vil det bli mer tørke, mens andre områder risikerer hyppigere styrtregn og jorderosjon. Varmere vintre kan øke faren for plantesykdommer.

Et resultat av dette vil være høyere matpriser og mer politisk uro, men også større flyktningstrømmer, tror professor Ewen Todd ved Michigan State University i USA.

– Det vi nylig så i Tunisia, hvor styresettet ble endret og en mengde mennesker flyktet til Italia, kommer til å bli et mønster, sa Todd på en konferanse i Washington tidligere denne måneden.

Der ble det anslått at til sammen 50 millioner mennesker vil være på flukt i 2020 som følge av miljøproblemer ulike steder i verden.

– Begeret rant over

Michigan-professoren tror et langt større antall mennesker vil forsøke å utvandre fra afrikanske land til Europa dersom klimaendringene rammer jordbruket hardere.

– Vi kommer til å se mange, mange flere som forsøker å reise nordover når presset på matproduksjonen øker. Og det var matmangel som fikk begeret til å renne over for folk i Tunisia og Egypt, sier Todd til nyhetsbyrået AFP.

Han legger til at mange land i Midtøsten og Nord-Afrika påvirkes av «en cocktail av politikk, religion og andre ting». Men matmangel blant fattigfolk kan lett antenne en allerede eksplosiv politisk situasjon.

Fortsatt forbud

Det russiske forbudet mot hveteeksport skulle egentlig vært opphevet ved årsskiftet, men myndighetene har forlenget restriksjonene til midten av 2011. Og etter et regjeringsmøte i forrige uke opplyste visestatsminister Viktor Zubkov at det kan bli aktuelt å la forbudet vare enda lenger.

Selv om Russland vanligvis er en av verdens største kornprodusenter, er det en rekke andre viktige faktorer som også påvirker prisene. De presses opp både av økende etterspørsel i nyrike asiatiske land og problemer i jordbruket andre steder enn i Russland.

Områder øst i Kina er for tiden rammet av den verste tørken i manns minne. Hvis ikke regnet snart kommer, vil myndighetene bli nødt til å kjøpe mer hvete fra utlandet for å bøte på situasjonen.

Les også

Sikkerhetsrådet vedtar sanksjoner mot LibyaForbereder seg på nye kamper i Tripoli– Må handle raskt mot LibyaGaddafi panikkoverførte milliarder til LondonMassiv kapitalflukt fra Nord-Afrika

Publisert:

Flere artikler

  1. Matproduksjonen kan bli hardest rammet av klimaendringene

  2. Betalt innhold

    Varsler matmangel og flere kriger

  3. Ni millioner trues av matmangel i Sahel

  4. Annonsørinnhold

  5. - Drivstoffpriser største mattrussel for Afrika

  6. Arabisk uro kan true verdensøkonomien