Britisk thriller-valg er i gang

Et av de mest spennende parlamentsvalgene i Storbritannias historie er i gang, og ingen tør å spå utfallet.

I GANG: Statsminister David Cameron brettet opp skjorteermene i valgkampen, men ingenting tyder på at De konservative vil få flertall i Parlamentet.
Publisert: Publisert:

Klokken 8 norsk tid åpnet om lag 50.000 valglokaler dørene i England, Wales, Skottland og Nord-Irland.

Britene kan avgi stemme i alt fra konteinere til kirker og puber, og det ventes at rundt 30 millioner av landets 50 millioner stemmeberettigede vil møte opp.

Dødt løp

De siste meningsmålingene har vist tilnærmet dødt løp mellom de to største partiene, De konservative og Labour, og ingen av dem ventes å vinne flertall i Parlamentet.

– Jeg har ingen anelse om hvem som kommer til å være statsminister om en måned, medgir sjefen for meningsmålingsinstituttet You Gov, Peter Kellner.

You Govs siste måling viser at statsminister David Camerons parti De konservative vil ende opp med 284 representanter i Underhuset, mens Ed Milibands Labour spås 263.

Ikke flertall

Begge partier er dermed langt unna de 326 representantenes som trengs for å sikre flertall og vinneren må derfor søke støtte hos et eller flere andre partier.

Det skotske uavhengighetspartiet SNP ligger an til å bli tredje størst i Underhuset med 48 representanter og har gjort det klart at de akter å støtte en eventuell mindretallsregjering fra Labour.

Partiet kommer derimot ikke til å bidra til fortsatt regjeringsmakt for De konservative, har partileder Nicola Sturgeon slått fast.

Måtte betale dyrt

Liberaldemokratene, som har vært i koalisjon med De konservative siden forrige valg, ligger ifølge You Gov an til å miste 26 av dagens 57 plasser i Underhuset.

Partiet, som nesten fikk hver fjerde stemme i 2010, har måttet betale dyrt for samarbeidet med De konservative, og selv partileder Nick Clegg risikerer nå å miste plassen sin i Parlamentet.

Nigel Farages innvandrings- og EU-skeptiske parti UKIP ser ut til å måte nøye seg med 2 representanter i Underhuset, og kommer derfor til å spille en marginal rolle når landets nye regjering skal dannes.

Publisert: